Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Ontmoet onze correspondenten

Een keer in de twee jaar komen de buitenlandcorrespondenten van NRC Handelsblad en nrc.next terug naar ’huis’. Dan bespreken we met elkaar de grote maatschappelijke ontwikkelingen in hun landen en in de wereld, kijken we samen naar de toekomst en naar onze samenwerking.

Maandag 27 mei is het weer zover.

Dit jaar kunt ook u onze NRC-correspondenten ontmoeten.

Op 27 mei kunt u van 18.00-19.45 uur dineren met de correspondenten en de buitenlandredacteuren. Stel alle vragen die u heeft over hun werk tijdens een driegangendiner in NRC’s eigen restaurant. Met aan elke tafel vijf lezers en een correspondent of buitenlandredacteur. Na elke gang wordt er gewisseld.
(Diner: €45,- (incl. wijn en koffie). Reserveren/betalen via www.nrcrestaurantcafe.nl. NRC Restaurant Café, Rokin 65, Amsterdam)

Na het diner zijn er van 20.00-21.30 uur zes debatten in drie zalen van het NRC-gebouw (Rokin 65, Amsterdam) en drie zalen van Theater Frascati (Nes 63):

Debat 1. Burgeroorlog in Syrië: wat valt eraan te doen?
Met Bram Vermeulen, Carolien Roelants, Gert van Langendonck
Elke dag zien we nieuwe, gruwelijke beelden: Syrië wordt verwoest door burgeroorlog. De omringende landen dreigen te worden meegesleurd. Istanbul-correspondent Bram Vermeulen laat aan de hand van eigen videomateriaal zien wat de situatie is aan de Turkse grens met Syrië. Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants bezocht de vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië en legt uit hoe de miljoenen vluchtelingen de regio destabiliseren. Kairo-correspondent Gert van Langendonck vertelt in een vraaggesprek over de gevaren van het verslagdoen in Syrië. Alle drie proberen ze een antwoord te vinden op de vraag: hoe valt deze burgeroorlog te stoppen?
(Entree: €10,- Reserveren/betalen via www.nrcrestaurantcafe.nl
In: Theater Frascati, Nes 63, Amsterdam)

Debat 2. Spiegelpaleis Europa.
Met Caroline de Gruyter, Titia Ketelaar, Petra de Koning, Peter Vermaas en Marloes de Koning
Europa-correspondenten leggen aan de hand van een cijfer of grafiek uit wat het grootste misverstand in hun land is over Europa. Met Titia Ketelaar over Groot-Brittannië, Petra de Koning over België, Peter Vermaas over Frankrijk en Marloes de Koning over Griekenland. En EU-correspondent Caroline de Gruyter over de misverstanden over Brussel zelf.
(Entree: €10,- Reserveren/betalen via www.nrcrestaurantcafe.nl
In: Theater Frascati, Nes 63, Amsterdam).

Debat 3. De schaliegasrevolutie: welke wereldmacht wint en welke verliest?
Met Guus Valk, Oscar Garschagen, Thalia Verkade
De internationale energiemarkt staat op zijn kop door de grootschalige winning van aardgas uit poreus gesteente (schaliegas). Energievoorraden die ontoegankelijk leken, zijn dat niet meer. Met grote gevolgen voor de machtsverhoudingen in de wereld. Blijft Amerika dan toch de grootste wereldmacht, als het straks in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien? Of is de opkomst van China onontkoombaar? Heeft Rusland het nakijken, als buurlanden straks hun eigen energiebronnen hebben? Debat tussen Amerika-correspondent Guus Valk, China-correspondent Oscar Garschagen en Rusland-correspondent Thalia Verkade.
Presentatie: redacteur internationale betrekkingen Juurd Eijsvoogel
(Entree: €10,- Reserveren/betalen via www.nrcrestaurantcafe.nl
In: Theater Frascati, Nes 63, Amsterdam)

Debat 4. Het werk van de oorlogscorrespondent
Met Koert Lindijer, Leonie van Nierop, Joeri Boom.
Wat neem je mee? Hoeveel risico neem je? Hoe kun je ontvoering voorkomen? Hoe werk je met een fixer? Wat zijn de moeilijke momenten? Wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts? Afrika-correspondent Koert Lindijer, Israël-correspondent Leonie van Nierop en India-correspondent Joeri Boom – net terug uit Afghanistan – vertellen over hun ervaringen in onveilige gebieden. Presentatie: Monique Snoeijen
(Entree: €10,-. Bestellen via www.nrcrestaurantcafe.nl
​In: NRC Restaurant Café, Rokin 65, Amsterdam)

Debat 5. In welk opkomende land zou u investeren?
Met Melle Garschagen, Elles van Gelder, Ykje Vriesinga
Terwijl het Westen economisch met moeite overeind komt, dient in de rest van de wereld een nieuwe lichting groeikanonnen zich aan. Wat zijn de beste plekken om nu te investeren? Indonesië-correspondent Melle Garschagen, Zuid-Afrika-correspondent Elles van Gelder en Mexico-redacteur Ykje Vriesinga pitchen kritisch en speels hun land. Waar heeft de bevolking het meest te besteden? Waar is het veilig? En waar valt het mee met corruptie? U beslist wie er wint.
(Entree: €10,-. Bestellen via www.nrcrestaurantcafe.nl
​In: NRC Restaurant Café, Rokin 65, Amsterdam)

Debat 6. Handleiding Duitse Verkiezingen.
Met Frank Vermeulen.
Op 22 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag: de belangrijkste verkiezingen in Europa van dit jaar. Berlijn-correspondent Frank Vermeulen vertelt in kleine kring op wie we moeten letten om dit verkiezingsjaar te begrijpen en over de belangrijke rol die de eurocrisis speelt. En wat is de strategie van Angela Merkel?
Aansluitend: denk mee over onze verslaggeving. Welk verhaal wilt u graag lezen in de aanloop naar de Duitse verkiezingen? Lezers worden uitgenodigd hun ideeën met de correspondent te delen.
(Entree: €10,-. Bestellen via www.nrcrestaurantcafe.nl
​In: NRC Restaurant Café, Rokin 65, Amsterdam)

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.