‘Onderzoek Cothen wellicht toch vandaag al afgerond’ - lichamen geborgen

De politie heeft de vindplaats afgezet met schermen, een dag na de vondst van de lichamen van Ruben en Julian. Het rechercheteam is nog bezig om uit te vinden hoe de kinderen precies in de afwateringsbuis in Cothen terecht zijn gekomen.
De politie heeft de vindplaats afgezet met schermen, een dag na de vondst van de lichamen van Ruben en Julian. Het rechercheteam is nog bezig om uit te vinden hoe de kinderen precies in de afwateringsbuis in Cothen terecht zijn gekomen. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het onderzoek rond de plek waar gistermiddag de lichamen van de broertjes Ruben en Julian werden gevonden, is nog in volle gang. Volgens nu.nl en De Telegraaf zou het buurtonderzoek en het sporenonderzoek, tegen eerdere berichten in, vandaag waarschijnlijk toch al kunnen worden afgerond.

In het Utrechtse Cothen, vlak bij Wijk bij Duurstede, wordt onder meer een buurtonderzoek gedaan. Op de plek waar de jongens zijn gevonden, in een duiker van een sloot vlak bij het Amsterdam-Rijnkanaal, wordt gezocht naar sporen om te reconstrueren wat er heeft plaatsgevonden.

De lichamen zijn afgelopen nacht rond één uur geborgen. Na het veiligstellen van sporen op en rond de vindplaats zijn de lichamen overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut.

Het gaat langer dan 24 uur duren voordat de identiteit feitelijk kan worden vastgesteld. De identiteit van de slachtoffers is ook nog niet met forensisch onderzoek aangetoond. “De onderzoeken hiernaar zijn complex”, legt een politiewoordvoerder aan persbureau Novum uit. Er bestaat volgens Novum geen twijfel meer dat het om de broertjes gaat.

Waarom de lichamen midden in de nacht zijn geborgen, kon de woordvoerder niet zeggen. Over de staat van de lichamen kon ook niets worden gezegd. Gisteravond benadrukte de hoofdofficier van justitie Johan Bac nog de moeilijkheid van het onderzoek:

“U kunt zich voorstellen dat als die lichamen twee weken in het water hebben gelegen dat buitengewoon complex is. De omstandigheden waaronder de lichaampjes zijn aangetroffen maken het onderzoek zeer complex.”

Steunbetuigingen stromen binnen

Sinds het nieuws van de vondst van de lichamen bekend is, stromen de steunbetuigingen aan het adres van de familie, en dan met name moeder Iris, binnen. Al duizenden mensen ondertekenden een van de meerdere condoleanceregisters. Onder meer op condoleance.nl uiten mensen massaal hun medeleven. Al meer dan 4500 mensen hebben het register ondertekend.

    • Frank Huiskamp