Noord-Korea vuurt zesde korteafstandsraket af in drie dagen

Een Noord-Koreaanse soldaat bij een raketlanceringsinstallatie ten noordwesten van Pyongyang. Foto Reuters / Bobby Yip

Noord-Korea heeft vandaag twee korteafstandsraketten afgevuurd. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldde volgens persbureau Reuters dat Noord-Korea vanochtend een korteafstandsraket afvuurde, en vanmiddag een tweede. Beide raketten zouden ten oosten van Noord-Korea in zee zijn beland. Het is de zesde lancering in drie dagen.

Noord-Korea veroordeelt Zuid-Korea vandaag ook om haar kritiek op de lanceringen. Volgens Noord-Korea gaat het om legitieme militaire oefeningen. Het Noorden veroordeelt de VS en Zuid-Korea om militaire oefeningen die de landen eind april hielden ter voorbereiding op een mogelijke aanval. De oefeningen met korteastandsraketten zijn volgens het land uitgevoerd om om te gaan met de toegenomen oorlogsmaatregelen die de VS en Zuid-Korea hebben getroffen.

Noord-Korea vuurt regelmatig korteafstandsraketten af, maar de recente golf van lanceringen kreeg veel kritiek van Zuid-Korea en de Verenigde Staten na de recente dreigementen vanuit het Noorden. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste maanden sterk toegenomen. Noord-Korea dreigde steeds nadrukkelijker met een aanval op Amerikaanse en Zuid-Koreaanse doelen.

De afgelopen weken leek Noord-Korea juist weer wat gas terug te nemen. Zo haalde het land volgens de VS twee Musudan-raketten, die in gereedheid leken te worden gebracht om te worden afgevuurd, weg van het lanceerplatform op een basis aan de oostkust van het land. Deze raketten hebben een bereik van 3000 tot 3500 kilometer. Onderhandelingen tussen de betrokken landen verlopen echter stroef. De Verenigde Staten dringen aan dat Pyongyang zijn nucleaire programma moet laten vallen, Noord-Korea weigert dat.

    • Anouk van Kampen