Niet alleen journalisten AP in de VS doorgelicht - ook reporter van Fox

Foto AP / Jacquelyn Martin

Niet alleen journalisten van het Amerikaanse persbureau AP zijn voor de Amerikaanse overheid doorgelicht. Hetzelfde gebeurde met een journalist van nieuwszender Fox. Dat blijkt uit onderzoek van de krant The Washington Post.

In 2010 speelde iemand op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk informatie door naar een Fox-verslaggever. De e-mail en de telefoongegevens van de journalist blijken te zijn ingekeken. De Amerikaanse overheid trok bovendien zijn gangen na. Fox reageert woedend op de onthullingen.

“Het is beangstigend dat iemand die gewoon zijn werk doet als verdachte wordt gezien. Hij moet kunnen functioneren als lid van wat tot nu toe vrije media waren.”

‘Persvrijheid, maar ook informatie beschermen is belangrijk’

President Obama raakte afgelopen week in opspraak, omdat telefoonnummers van AP maandenlang door justitie in de gaten werden gehouden. De reden zou zijn dat officieren van Justitie bezig waren met een onderzoek naar het uitlekken van een verijdelde bomaanslag van de Jemenitische tak van Al-Qaida op een verkeersvliegtuig naar de VS in het voorjaar van 2012. Een woordvoerder van het Witte Huis stelde toen:

“De president vindt dat de pers onbelemmerd onderzoeksjournalistiek moet kunnen doen. Maar hij is ook verplicht, als president en als burger, om te voorkomen dat geheime informatie, die onze nationale veiligheid en individuen kan schaden, naar buiten komt.”

Obama heeft weinig ervaring met schandaalpolitiek

Toch schaadt de affaire Obama’s imago, schreef NRC-correspondent Guus Valk ruim een week geleden al:

Obama heeft nog weinig ervaring met schandaalpolitiek en de dynamiek die een affaire in Washington kan krijgen. Zijn verhouding met de Republikeinen is zo slecht dat zijn tegenstanders niet snel los zullen laten. Sommige conservatieven roepen al om een impeachment, waarmee het Congres een president kan afzetten. Dat is nog ver weg, maar de president heeft de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hoe dan ook nodig om vooruitgang te boeken op belangrijke dossiers, zoals immigratiehervorming en het schuldenplafond. De kans op samenwerking is in een paar dagen drastisch afgenomen.

De nieuwe berichten over het natrekken van de Fox-journalist zullen de positie van Obama dus wederom verzwakken.

    • Niels Posthumus