Panorama NASA: 10.000 kilometer aarde op bijna hetzelfde moment

‘The Long Swath’ (De lange strook), zo noemt NASA een enorm panorama dat haar Landsat Data Continuity Mission afgelopen maand maakte. Vanaf 700 kilometer hoogte maakte een satelliet een foto van een 10.000 kilometer lange, 193 kilometer brede strook van onze planeet. En dat in hoog detail: ruim 19 gigapixels. Door de hoge snelheid van de satelliet laat het de aarde zien op praktisch hetzelfde moment.

De strook waarvan NASA een panorama maakte.
De strook waarvan NASA een panorama maakte. Screenshot van Gizmodo.com

‘The Long Swath’ (De lange strook), zo noemt NASA een enorm panorama dat haar Landsat Data Continuity Mission afgelopen maand maakte. Vanaf 700 kilometer hoogte maakte een satelliet een foto van een 10.000 kilometer lange, 193 kilometer brede strook van onze planeet, die gaat van Rusland naar Zuid-Afrika. Dat alles ook nog eens in hoog detail: ruim 19 gigapixels.

En dan eigenlijk het indrukwekkendste gegeven: het kostte maar twintig minuten om het panorama te maken, aangezien de satelliet met een snelheid van ruim 27.000 kilometer beweegt. Dus voor de mensen die zeggen “hee, hoe is dit anders dan Google Earth?”: waar die beelden samengesteld zijn uit meerdere opnames, is dit panorama zo goed als representatief voor wat er op 10.000 kilometer aarde gebeurde op praktisch hetzelfde moment.

Bekijk hier een video van het project. Voor de langere versie (15 minuten), klik hier.

Zoom hier zelf in op de strook, via Gigapan.

    • Frank Huiskamp