Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Minister Kamp maakt einde aan pop-ups voor cookies

Minister Henk Kamp gaat de cookiewet versoepelen.
Minister Henk Kamp gaat de cookiewet versoepelen. Foto ANP/ Martijn Beekman

Minister Henk Kamp van Economische Zaken versoepelt de cookiewet. Hierdoor wordt het mogelijk om pop-ups af te schaffen waarin bezoekers nadrukkelijk wordt gevraagd toestemming te geven voor de plaatsing van cookies. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp was al sinds eind februari van plan de wet aan te passen. Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte toen ook duidelijk dat ze af wilde van de pop-ups. De PvdA vond dat de wet zijn doel voorbijschoot, omdat mensen toch wel automatisch op ‘ja’ klikken. Naar verwachting stuurt Kamp het wetsvoorstel in het najaar naar de Kamer.

Kamp schrijft dat een systeem mogelijk is waarbij de gebruiker bij een eerste bezoek aan de site duidelijk wordt geïnformeerd over cookiegebruik, maar daarna impliciet toestemming ervoor geeft. Cookies die slechts het doel hebben om webstatistieken te verzamelen, kunnen weer zonder toestemming geplaatst worden, volgens Kamp. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de gegevens niet met derden worden gedeeld.

In een reactie aan NU.nl laat Kamp weten:

“Ik vind het heel belangrijk dat de privacy van internetters wordt beschermd. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat deze bescherming niet doorslaat en burgers onnodig veel hinder ondervinden.”

Sinds een jaar strengere regels voor gebruik cookies

Sinds juni 2012 gelden in Nederland strengere regels voor het gebruik van cookies. Met cookies kun je voorkeuren bewaren of sitebezoek meten, maar ze worden ook gebruikt om surfgedrag te bekijken en daarbij een passende advertentie te verkopen. Dat gaat via een automatische veiling: terwijl de bezoeker een site bekijkt, bieden adverteerders op de achtergrond om een aanbieding te mogen tonen die past bij de mogelijke interesses van die bezoeker.

Redacteuren Jan Benjamin en Marc Hijink schreven eerder in NRC Handelsblad over de cookiewet:

“De cookiewet moet de privacy beschermen, maar houdt geen rekening met gebrek aan kennis of interesse bij de gebruiker. Internetters klikken in negen van de tien gevallen op ‘ja’ om van het gezeur af te zijn. Wie zich echt zorgen maakt om zijn online privacy moet in de veiligheidsinstellingen van de browser duiken. Daar kun je zelf aangegeven of je cookies wilt accepteren.”