Mensjov stopt met wielrennen - knieblessure versnelt afscheid

Denis Menchov van Katusha tijdens de negende etappe van de Tour de France, een tijdrit, vorig jaar. ANP / Bas Czerwinski

Denis Mensjov zet een punt achter zijn wielercarrière. Dat zei de wielrenner van Katusha vandaag tegen het Russische R-Sport. Zijn afscheid komt eerder dan gepland wegens een knieblessure.

Hij kon daardoor niet starten in de Ronde van Italië, zijn belangrijkste doel van dit seizoen. Hij won de Giro vier jaar geleden nog, toen hij uitkwam voor Rabobank.

De 35-jarige Rus won in totaal drie grote rondes. In 2005 en 2007 was hij de beste in de Vuelta a Espana. Mensjov deed dat beide keren in dienst van Rabobank, waarvoor hij tussen 2005 en 2010 fietste. Hij liet weten:

“De Giro was mijn belangrijkste doel. Ik besef nu dat het tijd is om mijn loopbaan te beëindigen.”

Mensjov werd de laatste jaren nadrukkelijk in verband gebracht met dopinggebruik, maar hij is nooit betrapt. De Deense oud-renner Michael Rasmussen, een voormalige ploeggenoot bij Rabobank, liet voor de rechtbank in Arnhem weten dat de Rus bloedtransfusies heeft ondergaan.

Mensjov begon zijn loopbaan bij Banesto, waarvoor hij in 2003 de jongerentrui in de Tour de France won. Namens Rabobank stond hij twee keer op het podium in Parijs. In 2010 werd hij tweede, nadat hij twee jaar eerder al als derde was geëindigd. Na een jaar bij Geox, reed hij sinds 2012 voor Katusha.

    • Niels Posthumus