José Mourinho verlaat Real Madrid aan einde van seizoen

Jose Mourinho stopt als trainer van Real Madrid. Hij zal de club deze zomer verlaten. Dat maakte voorzitter Florentino Perez vandaag bekend op een persconferentie. Het gonsde al een tijdje van de geruchten dat Mourinho zou vertrekken bij de club uit de Spaanse hoofdstad.

Foto AFP / Javier Soriano

José Mourinho stopt als trainer van Real Madrid. Hij zal de club deze zomer verlaten. Dat maakte voorzitter Florentino Perez vandaag bekend op een persconferentie. Het gonsde al een tijdje van de geruchten dat Mourinho zou vertrekken bij de club uit de Spaanse hoofdstad.

Het lijkt er sterk op dat de Portugese trainer terugkeert naar Chelsea, waar hij eerder zeer succesvol was, met kampioenschappen in de Engelse Premier League in 2005 en 2006.

Sinds de uitschakeling van Real Madrid in de halve finales van de Champions League dit seizoen speculeerden de Spaanse sportkranten over het vertrek van trainer José Mourinho. Hij wist in zijn drie jaar als trainer die felbegeerde Europese prijs niet te winnen, zoals hij eerder met Inter Milan en Porto wel had gedaan.

Mourinho tekende afgelopen zomer nog een nieuw contract tot de zomer van 2016, nadat hij Real de 32ste landstitel in de clubhistorie had bezorgd. Het was de enige keer dat Real Madrid onder Mourinho in drie jaar kampioen van Spanje werd. Hij werd daarmee de eerste coach die zowel in Portugal, Engeland, Italië als Spanje de titel won.

Dit seizoen viel de oogst van Real echter nogal tegen met enkel winst in de Spaanse Supercup. De titelrace in de Primera Division werd met een straatlengte achterstand verloren van Barcelona, terwijl de ploeg in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Borussia Dortmund. In de Spaanse bekerfinale trok stadgenoot Atletico Madrid aan het langste eind.

De 50-jarige Mourinho zal nog op de bank zitten in het uitduel tegen Real Sociedad vandaag en de laatste wedstrijd van het seizoen, volgende week in eigen huis tegen Osasuna. Beide partijen gaan in onderling overleg uit elkaar, aldus Perez.

“Na drie jaar waren we het eens dat dit het juiste moment is om af te sluiten. Met José hebben we sportief gezien een flinke stap vooruit gezet. De club is waar het hoort te zijn, op een niveau dat we voor zijn komst nog niet hadden. Als we de balans opmaken over zijn verblijf hier, dan is die positief.”

Volgens Perez is er nog geen voorcontract met een opvolger. Carlo Ancelotti volgt Mourinho waarschijnlijk op bij Real Madrid. De 53-jarige oud-speler van Parma, AS Roma en AC Milan is nu nog trainer bij Paris Saint-Germain, maar heeft ondanks zijn in 2014 aflopende verbintenis al aangegeven naar Madrid te willen.

    • Niels Posthumus