Golf van geweld in Irak - al zeker 95 doden alleen vandaag

Dodelijke ravage in de straten van Bagdad vandaag na een bomaanslag. Foto Reuters / Mohammed Ameen

Bij bomaanslagen en schietpartijen in shi’itische en sunnitische gebieden in Irak zijn vandaag zeker 96 mensen gedood. Minstens 236 mensen raakten gewond. Sinds afgelopen woensdag zijn al meer dan 240 mensen omgekomen, meldt persbureau AP.

Het oplaaiende geweld doet de vrees voor een heropleving van het sektarische geweld groeien. Dar geweld bracht Irak ruim vijf jaar geleden op de rand van een burgeroorlog.

Veel geweld in overwegend shi’itische regio’s

Het zwaarste geweld was vandaag te vinden in de hoofdstad Bagdad, waar tien bomauto’s ontploften op marktpleinen en andere drukke plaatsen in shi’itische wijken. Ten minste 48 mensen kwamen daarbij om. En meer dan 150 raakten gewond.

In de overwegend shi’itische stad Basra in het zuiden ontploften twee bommen, één bij een restaurant en één bij een bushalte. Daar vielen zeker dertien doden en veertig gewonden.

In het stadje Balad, zo’n tachtig kilometer ten noorden van Bagdad, ging een autobom af naast een bus vol Iraanse pelgrims. Zes Iraniërs en een Irakees kwamen om.

Ook geweld in sunnitische gebieden

Geweld deed zich ook voor in sunnitische gebieden. In de stad Samarra, ten noorden van Bagdad, ontplofte een bomauto voor een legerbasis. Leden van een regeringsgezinde militie verzamelden zich daar om hun salaris op te halen. Drie mannen kwamen om en dertien raakten gewond.

Bij Haditha in Anbar werden acht politieagenten gedood toen ze in een hinderlaag reden, melden leger en politie.

In de woestijn in Anbar werden ook dertien lichamen gevonden van mannen die allemaal met een schot in het hoofd waren omgebracht. Acht van de doden waren politieagenten die vrijdag waren ontvoerd.

‘Al-Qaeda speelt in op onvrede onder sunnieten’

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar aanslagen op deze schaal zijn doorgaans het werk van de Iraakse tak van Al-Qaeda, schrijft AP. De terreurorganisatie lijkt in te spelen op groeiend ongenoegen onder het sunnitische deel van de bevolking over het optreden van de overwegend shi’itische regering.

Protesten van sunnieten tegen onder meer willekeurige arrestaties en discriminatie verliepen sinds december over het algemeen vreedzaam, totdat de overheid in april met dodelijk geweld optrad tegen een protestkamp in het noorden van het land.