Twee doden en 23 gewonden na botsing luchtballonnen Turkije

De neergestorte luchtballon in Turkije Screenshot uit http://youtu.be/qfpmbyK8ic0

Bij een botsing tussen twee luchtballonnen zijn vanochtend in Turkije twee Braziliaanse toeristen om het leven gekomen. 23 mensen aan boord raakten gewond. De twee luchtballonnen botsten in de lucht op elkaar tijden een sightseeing van vulkanische rotsformaties in Turkije, waarop één luchtballon op de grond neerstortte.

Een opstijgende luchtballon sloeg tegen de rieten mand van de luchtballon erboven, waardoor een scheur in de stof van de ballon ontstond. Daardoor stortte de onderste luchtballon naar beneden, schrijft persbureau AP op basis van het Turkse persbureau Anadolu.

In de neerstortende luchtballon zaten vooral toeristen uit Azië, Spanje en Brazilië. Velen van hen hebben botbreuken opgelopen, zei Abdurrahman Savas, de gouverneur van de provincie Nevsehir. De twee omgekomen toeristen waren 71 en 65 jaar, berichtte Anadolu.

Tweede luchtballonongeluk Cappadocië in een decennium

De ballonnen vlogen boven de ravijnen en vulkanische rotsen van de streek Cappadocië, een populaire toeristische bestemming op ongeveer 300 kilometer van de Turkse hoofdstad Ankara die beroemd is om zijn vulkaankegels en uit zachte steen gehouwen steden. De Turkse burgerluchtvaartdienst is een onderzoek begonnen. Het ongeluk roept vragen op over de veiligheid van de populaire ballonvaarten in de regio.

Dit was het tweede fatale ongeluk in de regio sinds meer dan een decennium geleden voor het eerst luchtballontours werden georganiseerd. In 2009 kwam een Britse toerist in de regio om het leven bij een vergelijkbare botsing. Een Amerikaanse toerist die het ongeluk van vandaag zag gebeuren, zei dat er vanochtend al ongeveer honderd ballonnen waren opgestegen en dat hij en zei vrouw voor het ongeluk tegen elkaar hadden gezegd dat sommige daarvan “wel erg dicht bij elkaar” voeren.

In februari van dit jaar vloog in Egypte een luchtballon in brand. Bij de neerstorting kwamen toen negentien toeristen om het leven.

De eerste beelden van de vallende luchtballon verschenen vanochtend online, gemaakt door toeristen die zelf ook in een luchtballon zaten:

    • Anouk van Kampen