Burgemeester Zeist: jeugdzorg aanspreken op begeleiding gezin

Burgemeester Koos Janssen van Zeist. Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Burgemeester Koos Janssen van Zeist vindt dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten worden aangesproken op de manier waarop het gezin van de broertjes Ruben en Julian is begeleid. In het NOS-Radio 1-Journaal zei Janssen dat beide instanties hun verantwoordelijkheid erkennen en zelf het initiatief zullen nemen om daarover mededelingen te doen.

Hij reageert met deze uitspraken op een reconstructie in NRC Handelsblad waaruit onder andere blijkt dan tien instanties zich de afgelopen jaren met het gezin hebben beziggehouden. Uit een rapport van de Kinderbescherming van april blijkt dat de vader zijn kinderen minder vaak zou mogen zien. De politie zou hem ook horen als verdachte van kindermishandeling. De inmenging van de instanties heeft volgens de Kinderbescherming nauwelijks effect gehad.

De burgemeester zei dat deze instanties de verantwoordelijkheid nemen die zij moeten nemen, wat erop duidt dat zij hun eigen rol onderzoeken. De burgemeester benadrukte dat hij hier verder geen woordvoering over doet. “Ik heb een heel andere rol.” Het is volgens hem nog te vroeg om terug te kijken.

Update 14.00 uur: Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat de jongens begeleidde, wijst er vanmiddag in een reactie bij persbureau Novum op dat twee weken geleden al een melding is gedaan bij de Inspectie Jeugdzorg:

“Bij calamiteiten maken wij zelf een inschatting of dat nodig is en in dit geval leek ons dat nodig.”

Bureau Jeugdzorg Utrecht is een intern onderzoek gestart. Ook de Raad voor de Kinderbescherming laat aan NOS weten dat ze een intern onderzoek naar de zaak gaat doen. Dat onderzoek wordt niet openbaar gemaakt.

De Inspectie Jeugdzorg heeft aan de NOS laten weten dat er inmiddels al een onderzoek is begonnen naar de begeleiding van de broertjes door jeugdzorg. De inspectie heeft een feitenrelaas opgevraagd bij alle betrokken instanties. Lopende het onderzoek doet de inspectie geen nieuwe mededelingen over de inhoud ervan.

‘Eerst vorm geven aan het medeleven met de familie’

Dat de broertjes dood zijn gevonden, is volgens de burgemeester als een bom ingeslagen. Hij wil nu eerst vorm geven aan het medeleven met de familie, na de vondst van de lichamen van de broertjes gistermiddag in Cothen. Janssen zei daarover in overleg te gaan met de school van de jongetjes en met hun voetbalvereniging. Alles zal worden afgestemd met de familie.

“In de loop van de dag overleggen we met verschillende maatschappelijke organisaties om te kijken hoe we in nauwe samenspraak met de familie de komende dagen op goede en verantwoorde wijze met elkaar invulling kunnen geven aan dit verdriet.”

De helderheid stemt volgens de burgemeester bedroefd:

“Er is altijd een beetje hoop geweest bij de familie en de betrokkenen, soms tegen beter weten in. Als er dan zekerheid is dat de uitkomst niet anders is, dan krijgt alles wat weggedrukt is de afgelopen twee weken bij mensen die intensief hebben meegewerkt opeens de overhand.”

Beluister hier het interview met burgemeester Janssen.

Update 15.30 uur: Burgemeester Zeist naar school broertjes
Burgemeester Janssen zal morgen de Kerckeboschschool in Zeist bezoeken. Ruben en Julian zaten op die school. De kinderen en hun ouders worden tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd, meldt een gemeentewoordvoerder vandaag aan persbureau Novum. Tijdens de bijeenkomst zal het schoolhoofd spreken. De burgemeester zal het schoolhoofd bijvallen waar nodig is, aldus de zegsvrouw.

“De burgemeester zal er vooral zijn om zijn betrokkenheid te tonen.”

De ouders en leerlingen kunnen rond de normale schooltijd naar de school komen. Rond 10.00 uur wordt een persconferentie gegeven op het schoolplein aan de Oranje Nassaulaan.

    • Frank Huiskamp