Britse topmannen: vertrek uit EU kost Groot-Brittannië ruim honderd miljard

De eurosceptische UKIP-leider Nigel Farage.
De eurosceptische UKIP-leider Nigel Farage. Foto EPA/ Lucas Dolega

De topmannen van enkele grote Britse bedrijven waarschuwen de bevolking van Groot-Brittannië voor de enorme kosten die een vertrek uit de Europese Unie zou betekenen. In een brief aan de krant The Independent schrijven ze dat die stap liefst 109 miljard euro zou kosten, wat neerkomt op 4000 euro per Brits gezin.

De Britse directeuren van onder meer Deloitte, Shell en Centrica weerspreken de uitspraken van eurosceptische politici dat Groot-Brittannië economisch baat zou hebben bij een vertrek uit de EU. Volgens hen vinden de mensen die stemmen op partijen die een vertrek uit de EU de politiek belangrijker dan de economie. Ze beschuldigen de stemmers ervan volledig het nationaal belang over het hoofd te zien met hun keuze. De topmannen zeggen dat de banden met de EU juist versterkt moeten worden:

“Wat we moeten doen is hard vechten om een competitiever Europa te krijgen, strijden tegen de kritiek van mensen die een vertrek aanhangen. We moeten erop aandringen dat we de interne markt versterken en uitbreiden met digitale ondernemingen, energie, transport en telecom, wat het BBP van Groot-Brittannië met 110 miljard pond zou kunnen stimuleren.”

Signalen van groeiende euroscepsis

Begin deze maand deelde de rechtse en eurosceptische partij UKIP van Nigel Farage een gevoelige tik uit aan de conservatieven van premier David Cameron bij lokale verkiezingen. Farage sprak toen van een schokgolf in het Britse politieke establishment.

Cameron kondigde eerder dit jaar aan dat hij een referendum wil houden over het lidmaatschap van de EU.

    • Frank Huiskamp