‘Almere wint strijd om nieuwe schaatshal - voorkeur boven Thialf’

Exterieur van schaatshal Thialf. Een nieuwe schaatstempel in Almere krijgt de voorkeur boven de ijshal in Heerenveen. ANP / Vincent Jannink

De nieuwe nationale schaatstempel komt in Almere te staan. Dat blijkt uit een vertrouwelijk beoordelingsrapport van schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF, dat in handen is van de NOS. Het Icedôme in Almere zou de voorkeur krijgen boven Thialf in Heerenveen en het Transportium in Zoetermeer.

In het rapport staat dat Almere zowel in sportief als financieel opzicht de aantrekkelijkste optie is.

“De beoordelingscommissie gelooft dat er een centrum kan ontstaan met grote nationale en internationale uitstraling op de schaatssporten.”

De nieuwe hal moet onderdak bieden aan topsporters in het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten. Ook moeten er in de toekomst alle belangrijke nationale en veel internationale wedstrijden worden gereden.

De andere partijen hebben een week de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan. Op 28 mei maken KNSB en NOCNSF het definitieve besluit bekend.

Thialf biedt al sinds 1986 onderdak aan de langebaanschaatsers, maar de baan is toe aan vernieuwing. In Almere zal straks een geheel nieuwe schaatsaccommodatie verrijzen. Deze moet in 2016 klaar zijn.

    • Niels Posthumus