Zijlstra: Van Rey kan niet op de lijst

Foto ANP / Phil Nijhuis

Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het helder: Jos van Rey kan niet op de VVD-lijst in Roermond zolang er nog een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt. Dat zei hij vanmiddag in Buitenhof.

Van Rey had zich kandidaat gesteld als lijstduwer voor de VVD in Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar zijn kandidatuur is zeer omstreden. Van Rey wordt door justitie namelijk verdacht van corruptie. Nadat een strafrechtelijk onderzoek naar hem werd gestart legde Van Rey vorig jaar zijn functies als VVD-senator en wethouder in Roermond neer.

De VVD in Roermond weigerde tot nu toe afstand van Van Rey te nemen, maar schortte de kandidatuur van Van Rey gisteren op omdat de VVD “niet gebaat” is bij “een discussie op basis van onderbuikgevoelens en zonder kennis van feiten”. Volgens de VVD Roermond is de beslissing “in goed overleg” met Van Rey genomen.

Felle kritiek Roermond op andere VVD’ers

De kwestie-Van Rey groeide de afgelopen tijd uit tot een splijtzwam binnen de VVD. Actieve VVD’ers uit alle partijgeledingen vroegen het partijbestuur actie te ondernemen toen bekend werd dat Van Rey ondanks de verdenking tegen hem lijstduwer zou worden.

NRC Handelsblad meldde vrijdag dat het partijbestuur volgende week op het VVD-congres met een serie integriteitsregels komt die VVD-bestuurders en politici moeten ondertekenen. Tot nu toe heeft de grootste partij van Nederland geen schriftelijke regels. Het bestuur komt met een pakket maatregelen die het “integriteitsbewustzijn” moeten vergroten. De schriftelijke gedragsregels zijn daar onderdeel van.

Get Adobe Flash

    • Marije Willems