VVV-Venlo uit Eredivisie - FC Volendam derde ronde play-offs

VVV-Venlo is gedegradeerd uit de Eredivisie. De Limburgse club werd in de play-offs uitgeschakeld door Go Ahead Eagles, dat samen met Volendam mag gaan strijden om promotie. De Volendammers zegevierden voor eigen publiek met 3-1 over MVV, na het eerste duel al met 1-0 gewonnen te hebben en zijn daarmee doorgedrongen tot de derde en laatste ronde.

VVV-Venlo is gedegradeerd uit de Eredivisie. De Limburgse club werd in de play-offs uitgeschakeld door Go Ahead Eagles, dat samen met Volendam mag gaan strijden om promotie.

De ploeg van Ton Lokhoff zondag in de tweede ronde van de play-offs voor promotie/degradatie uitgeschakeld door Go Ahead Eagles. Na de 0-1 nederlaag in de heenwedstrijd werd de return voor eigen publiek zelfs met 0-3 verloren. Jarchinio Antonia, Quincy Promes en aanvoerder Marnix Kolder scoorden de Deventerse treffers.

VVV wist de afgelopen drie jaar nog wel het vege lijf via de nacompetitie te redden. In totaal waren de Limburgers vier seizoenen op het hoogste niveau actief. Go Ahead kan na een afwezigheid van zeventien jaar weer terugkeren in de Eredivisie. De Deventenaren dienden dan in de derde en laatste play-offronde af te rekenen met Volendam. Saillant detail is dat Go Ahead die ploeg onlangs in de laatste speelronde van de titel in de Jupiler League afhield.
Feitelijk was de wedstrijd al na een kwartier gespeeld. De bezoekers waren via een droge schuiver van Antonia op voorsprong gekomen, waardoor VVV drie keer moest scoren om uitzicht te houden op de volgende ronde.

Gezien het overduidelijk gebrek aan ideeën bij de thuisploeg bleek dat al snel een vrijwel onmogelijke opdracht. VVV mocht zelfs blij zijn dat de opponent niet al voor rust de wedstrijd op slot gooide. Met name vleugelaanvaller Xander Houtkoop mocht zich dat aanrekenen.

Na rust trachtte Lokhoff nog het tij te keren met een soort van alles-of-nietspoging. Hij bracht met Yanic Wildschut en Roland Bergkamp twee verse aanvallers binnen de lijnen, maar enig effect sorteerde het nauwelijks. Go Ahead bleef op de counter de veel gevaarlijkere ploeg. Pas tien minuten voor tijd zorgde uitblinker Promes voor een juiste weergave van de krachtsverhoudingen door de 0-2 te maken. Een minuut voor tijd maakte Kolder het Venlose leed alleen nog maar groter.

Volendam door naar laatste ronde

De Volendammers zegevierden voor eigen publiek met 3-1 over MVV, na het eerste duel al met 1-0 gewonnen te hebben en zijn daarmee doorgedrongen tot de derde en laatste ronde. Michiel Kramer, Ludcinio Marengo en Robert Mühren tekenden voor de Volendamse goals, terwijl Mark Veldmate de eer redde voor MVV. In de laatste horde op weg naar de Eredivisie treft Volendam Go Ahead Eagles. Laatstgenoemde ploeg stak ruim twee weken terug een stokje voor een Volendams kampioenschap. Go Ahead klopte in de laatste speelronde de Wijdbroeken, waardoor SC Cambuur met de titel aan de haal ging.

Dat Volendam het Maastrichtse MVV elimineerde was op basis van de return meer dan verdiend. Al vanaf het beginsignaal kozen de Noord-Hollanders de aanval. Eigenlijk was het een klein wonder dat Volendam pas twee minuten voor rust op voorsprong kwam via Kramer. MVV was duidelijk de onderliggende partij, maar had zich ook tweemaal dreigend getoond. Beide keren toonde Sonny Stevens zich een bekwame doelman.

Vlak voor rust bezorgde Kramer zijn ploeg de verdiende voorsprong. In de tweede helft jaagde Volendam vol overgave op een tweede treffer om MVV de genadeklap te geven. Daartoe kreeg het legio kansen, maar elke keer lag doelman Bram Castro in de weg. Tien minuten voor tijd was Castro echter kansloos op een mooi schot van Marengo. Veldmate tekende al vlot voor de aansluitingstreffer, maar het slotakkoord werd weer verzorgd door Volendam. Mühren maakte de 3-1.

FC Twente haalt met moeite de finale

FC Twente heeft vandaag met veel pijn en moeite de finale van de play-offs bereikt. De Tukkers wonnen de return van FC Groningen met 3-2, na lange tijd op een 1-2 achterstand te hebben gestaan. FC Twente had het eerste duel in Groningen al met 1-0 gewonnen.

Twente treft nu de winnaar van het treffen tussen FC Utrecht en Heerenveen. De return van die tweestrijd wordt later vandaag afgewerkt. Voor de winnaar van de play-offs ligt een ticket voor de voorronde van de Europa League klaar.

Na twaalf minuten leek er geen vuiltje aan de lucht voor Twente. Linksback Braafheid had met een pegel van afstand de openingstreffer gemaakt voor Twente, dat daardoor een marge van twee doelpunten had. Wellicht door gemakzucht zakte de ploeg van interim-coach Alfred Schreuder vervolgens diep weg.

Braafheid bracht het geloof in de Groningse harten terug door de bal schlemielig in zijn eigen doel te werken. Drie minuten later was de sensatie compleet toen Kirm de verdediging van Twente op snelheid klopte en goalie Sander Boschker kansloos liet: 1-2.

In de tweede helft richtte Twente zich weer op en volgde een ware belegering van het Groningen-doel. Hoewel de druk groot was, bleven grote kansen aanvankelijk uit.

Acht minuten voor tijd brak Felipe Gutiérrez de ban. De kleine Chileen kopte raak uit een voorzet van Rasmus Bengtsson en zette Twente daarmee weer aan de gunstige kant van de score. In de blessuretijd maakte de ingevallen Nacer Chadli aan alle onzekerheid een einde: 3-2.

FC Utrecht als tweede door naar finale

FC Utrecht heeft zich zondag als tweede club geplaatst voor de finale van de play-offs. De ploeg van Jan Wouters toonde zich over twee duels te sterk voor sc Heerenveen. Na de 0-1 zege in Friesland donderdag volgde in de Galgenwaard drie dagen later een 2-1 overwinning. Utrecht mag nu met FC Twente, dat eerder zondag FC Groningen elimineerde, strijden om een startbewijs in de voorronde van de Europa League.

Roda JC heeft een eerste stap gezet richting handhaving in de Eredivisie. De club uit Kerkrade won thuis met 6-1 van De Graafschap en plaatste zich daarmee voor de finale van de play-offs om promotie/degradatie. De heenwedstrijd in Doetinchem was donderdag geëindigd in 1-1.
19-05-2013 18:26:13

Dit wedstrijdverslag werd verzorgd door persdienst Novum.

    • Marije Willems