Twee lichamen gevonden bij Doorn - om 23 uur persconferentie

De plaats waar eerder op de dag twee lichamen zijn gevonden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politie heeft gemeld dat er twee lichamen gevonden zijn in Cothen, enkele kilometers van Doorn waar de vader 7 mei dood werd gevonden. Mogelijk gaat het om de vermiste broertjes, maar de politie kan over de identiteit nog geen uitspraken doen.

Update: om 23.00 uur geeft de politie een persconferentie. Die is live te volgen op Journaal 24.

Update 23.04: de politie heeft zojuist gemeld dat de twee gevonden lichamen “zeer waarschijnlijk” van de vermiste broertjes zijn. Lees hier ons nieuwe nieuwsbericht.

Volgens een verslaggever van de NOS zou de politie aan de moeder al bevestigd hebben dat het inderdaad de jongens zijn:

Twitter avatar marvingierveld Marvin Gierveld NOS verslaggever @TakoNOS‎ meldt in jeugdjournaal dat de politie aan de moeder heeft bevestigd dat het inderdaad haar jongens zijn. #cothen

De lichamen zijn gevonden in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord, dicht bij Wijk bij Duurstede. Ze lagen in een afwateringsbuis van een sloot, op de hoek van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord.

Een getuige had iets in het water gezien. De lichamen zijn per toeval gevonden, meldt RTV Utrecht. Er was op de plek geen zoektocht gepland.

De Utrechtse politie doet onderzoek naar de vondst. De politie kon nog niet zeggen of het gaat om kinderen of volwassenen, zegt de politie tegen RTV Utrecht. Een forensisch onderzoeksteam is ter plaatse. De identificatie gaat nog enkele uren duren, meldt de politie:

Twitter avatar rtvutrecht RTV Utrecht Politie tegen RTV Utrecht: identificatie van de lichamen gaat nog uren duren.
Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Er is nu geen inschatting te maken wanneer de identiteit van de lichamen vast te stellen is. Onderzoek moet zorgvuldig gebeuren.

De vondst trekt veel mensen aan. De politie Utrecht verzoekt mensen dringend om niet naar het gebied te komen.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Dringend verzoek aan burgers om niet naar Cothen te komen. Politie zet het gebied af voor onderzoek.

De politie heeft et luchtruim boven Cothen afgesloten nadat een fotograaf van het ANP in een helikopter foto’s had gemaakt. In een cirkel van achttien kilometer rond de vindplaats van de twee lichamen mag niet meer worden gevlogen.

Beelden van het gebied:

Kinderbescherming wilde broertjes onder toezicht stellen

De broertjes uit Zeist zijn bijna twee weken vermist. Hun vader werd 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn, hemelsbreed een kilometer of tien van de plek waar de lichamen zondag zijn gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De politie zette zaterdagnacht een helikopter in boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Zondag werd naast de helikopter ook een F-16 ingezet. De afgelopen tijd werd in Limburg en Utrecht massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft kort voor de verdwijning van de broertjes uit Zeist besloten hen onder toezicht te laten stellen van Bureau Jeugdzorg, berichtte NRC Handelsblad gisteren. Sinds de problematische scheiding van de ouders in 2008 hebben meer dan tien hulpverleners en instanties zich met hen beziggehouden.

    • Anouk Eigenraam