Syrische activisten: zestien doden bij aanval grens Libanon

Strijders van het Vrije Syrische Leger in het noordwestelijk gelegen Idlib.
Strijders van het Vrije Syrische Leger in het noordwestelijk gelegen Idlib. Foto Reuters / Abdalghne Karoof

In Syrië zijn bij luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op het Syrische rebellenstadje Qusair zeker zestien mensen omgekomen. Mogelijk loopt het dodental nog op. Dat laat het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten aan persbureau AP.

Troepen van de regering begonnen weken geleden aan het beleg van Qusair, waar zo’n twintigduizend mensen wonen. Volgens activisten van de oppositie nemen strijders van de Libanese militante beweging Hezbollah aan de zijde van de Syrische krijgsmacht deel aan de strijd.

Qusair is van strategisch belang, omdat het de hoofdstad Damascus met de kust verbindt. Langs de kust wonen veel alawieten, een bevolkingsgroep waaruit president Bashar Assad ook afkomstig is. De oppositiestrijders van het Vrije Syrische Leger zijn voornamelijk sunnieten.