Rellen in Tunesië verbod bijeenkomst islamitische radicalen

De Tunesische politie en militairen – zo’n elfduizend waren op de been – raakten in verschillende steden slaags met boze jongeren. Daarbij kwam in de hoofdstad Tunis een iemand bij om het leven. De rellen braken uit omdat de politie en het leger een jaarlijkse bijeenkomst van de radicaal islamitische beweging Ansar al-Sharia in de stad Kairouan tegenhielden.

Radicaal-islamitische aanhangers van Ansar al-Shariah in gevecht met de politie. Foto AP / Nawfel

De Tunesische politie en militairen - zo’n elfduizend waren op de been - raakten in verschillende steden slaags met boze jongeren. Daarbij kwam in de hoofdstad Tunis een iemand bij om het leven. De rellen braken uit omdat de politie en het leger een jaarlijkse bijeenkomst van de radicaal islamitische beweging Ansar al-Sharia in de stad Kairouan tegenhielden.

De autoriteiten verboden de conferentie vrijdag omdat deze een gevaar voor de openbare orde zou zijn. Het ergste geweld vond zondag plaats in Ettadamon, een arme buitenwijk ten noorden van Tunis. Jonge mannen bekogelden de politie met stenen en staken autobanden in brand. De agenten reageerden met traangas en waarschuwingsschoten. Hierbij viel een dode en raakten elf agenten gewond.

De politie botste in het centrum van Kairouan met een groep jongeren, die de agenten met stenen bekogelden. Hierbij raakten volgens het ziekenhuis in Kairouan vijf burgers en vier agenten gewond. De politie zette traangas in om de jongeren te verdrijven. Agenten waren al sinds zaterdag op de been in Kairouan, dat 160 kilometer ten zuiden van Tunis ligt. De bevolking leek de extra veiligheid op straat te waarderen en deelde rozen uit aan de politie.

De Tunesische regering, die wordt geleid door de gematigd islamitische Ennahda-partij, wordt al langer bekritiseerd wegens haar houding ten opzichte van extremisme. Ennahda zou niet kritisch genoeg zijn ten opzichte van radicaalislamitische groepen als Ansar al-Sharia. De leider van Ansar al-Sharia wordt gezocht wegens zijn betrokkenheid bij een aanval op de Amerikaanse ambassade in Tunesië. Zijn volgelingen worden verdacht van geweld tegen galerieën, politiebureaus en bioscopen

    • Anouk Eigenraam