Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Gevonden lichamen vermoedelijk Ruben en Julian

Het gebied bij Cothen waar de twee lichamen zijn gevonden.
Het gebied bij Cothen waar de twee lichamen zijn gevonden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De lichamen die vanmiddag werden gevonden in Cothen, vlakbij Doorn, zijn vermoedelijk van de vermiste broertjes Ruben en Julian. Dat zei hoofdofficier Johan Bac tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Hoewel de identificatie nog niet afgerond is, trekt de politie de conclusie op basis van de gevonden spullen bij de lichamen dat het om de broertjes gaat.

De lichamen lagen in een afwateringsbuis van een sloot, op de hoek van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord. Dat was enkele kilometers van de plek waar de vader 7 mei dood werd gevonden. Een getuige had iets in het water gezien om half drie en waarschuwde de politie. De politie trof vervolgens twee “lichaampjes aan”. Op basis van goederen die werden aangetroffen zoals de spanbanden en een camouflageshirt heeft de politie het sterke vermoeden dat het om de broertjes gaat. Dat is ook de reden dat de politie de moeder toch alvast informeerde over de vondst.

Onderzoek gaat morgen verder

Het gebied waar de lichamen zijn gevonden, blijft morgen nog steeds afgezet. Medewerkers van Defensie zullen meehelpen met het sporenonderzoek ter plaatse. Het forensisch onderzoek richt zich op de identificatie en op andere mogelijke sporen over wat de toedracht is geweest van hun dood. Hoofdofficier Johan Bac:

“U kunt zich voorstellen dat als die lichamen twee weken in het water hebben gelegen dat buitengewoon complex is. De omstandigheden waaronder de lichaampjes zijn aangetroffen maken het onderzoek zeer complex.”

De plek waar de lichamen zijn gevonden. Infrographic ANP

Politie: heel veel inzet van politie en burgers

Miriam Barendse, politiechef Midden-Nederland, gaf een toelichting op het verloop van het onderzoek. Dat richtte zich na de vondst van het lichaam van de vader en de vermissing van de broertjes op twee mogelijkheden: of de jongens waren ondergebracht bij familie of de jongens was iets aangedaan. Duidelijk werd dat er heel veel politie-inzet is geweest:

“Er zijn meer dan honderd agenten ingezet om dag en nacht te zoeken, er zijn speurhonden ingezet, helikopters, sonarboten. Er zijn gedragsdeskundigen, familierechercheurs, defensiespecialisten en forensische experts.”

Barendse zei ook dat burgers in de zuidelijke provincies heel veel betrokkenheid hebben getoond met hun zoekacties, en dat Twitter, Facebook en sociale media een belangrijke rol gespeeld hebben in het informeren van het publiek en het verzamelen van tips.

Tijdens het onderzoek waren er een paar cruciale momenten, concludeerde de politie. Dat de broertjes nog in leven waren op 8 mei toen de vader om kwart over tien tankte bij het tankstation in Neerbeek. Zijn auto werd gezien op videobeelden. En dat het laatste telefonisch contact dezelfde nacht was geweest na vieren.

Onmetelijk veel verdriet bij de moeder

Koos Janssen, burgemeester van Zeist, zei tijdens de persconferentie:

“Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De vondst van vanmiddag heeft aan het laatste sprankje hoop een eind gemaakt.”

De burgemeester is vanmiddag bij de moeder op bezoek geweest. Het verdriet is “onmetelijk groot” zei hij.

“Hoe dat verdriet de komende dagen vorm gaat krijgen. Dat willen we in samenspraak met de familie en maatschappelijke organisaties vorm gaan geven.”

Kijk hier de persconferentie terug:

Broertjes zouden onder toezicht komen te staan

Met de vondst is een eind gekomen aan de bijna twee weken durende zoektocht naar de broertjes nadat de vader 7 mei dood werd gevonden in een natuurgebied bij Doorn. De afgelopen tijd werd in Limburg en Utrecht massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers. De politie zette vannacht een helikopter in boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Vandaag werd naast de helikopter ook een F-16 ingezet. Lees hier een chronologisch overzicht van de zoektocht.

De vader had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De Raad voor de Kinderbescherming heeft kort voor de verdwijning van de broertjes uit Zeist besloten hen onder toezicht te laten stellen van Bureau Jeugdzorg, berichtte NRC Handelsblad gisteren. Sinds de problematische scheiding van de ouders in 2008 hebben meer dan tien hulpverleners en instanties zich met hen beziggehouden. Lees hier de reconstructie.