Vermiste broertjes nog niet gevonden - politie zoekt naar spanbanden en kleding

Vrijwilligers zochten gisteren in het Danikerbos naar een spoor van de vermiste broertjes. De vader kwam in dit gebied naar verluidt geregeld vissen met zijn zoons. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De vermiste broertjes Julian en Ruben zijn nog steeds niet gevonden. De politie is op zoek naar drie spanbanden, een zaklamp en kleding van de vermiste jongens. De politie zet vandaag een F-16 en een helikopter in.

Uit de inventarisatie van de kleding van de kinderen blijkt dat er mogelijk kledingstukken missen, naast het eerdergenoemde camouflageshirt, zo meldt de politie in een laatste update.

Uit het rechercheonderzoek is gebleken dat de vader van de vermiste broertjes de spanband, die aangetroffen werd bij zijn lichaam, half april gekocht heeft bij een bouwmarkt in Vleuterweide. Dit blijkt uit onder meer analyse van zijn pingedrag. Van alle gekochte artikelen is bekend waar ze zijn, behalve drie spanbanden en een groene zaklamp. Eén spanband werd aangetroffen bij zijn lichaam in het Doornse Gat. De overige drie zijn nog niet aangetroffen. Een groene zaklamp met zwarte opdruk ‘GP Discovery’ ontbreekt ook nog.

Meer camerabeelden van auto vader

Op camerabeelden van een winkel in Rhenen is hoogstwaarschijnlijk de auto van de vader te zien, die in de richting van Leersum rijdt. Het gaat om een beeldfragment gemaakt in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om 01:44 uur. Deze waarneming is in lijn met de waarneming ter hoogte van de Rijnbrug in Rhenen twee minuten eerder die nacht, om 01.42 uur, meldt de politie.

Zoektocht helikopter en F-16

Afgelopen nacht en vandaag vliegt een politiehelikopter over het gebied tussen Rhenen en Doorn. Ook een F-16 wordt vandaag ingezet boven het niet-beboste gedeelte van dit gebied. Verschillende specialistische apparatuur wordt gebruikt, voor overdag en nacht, die afwijkingen in het landschap kan waarnemen. Er is gekozen voor dit gebied omdat een groot deel van de tips hierover zijn binnen gekomen, aldus de politie.

Tientallen agenten op de zaak

Een onderzoeksteam van tientallen agenten zit op de zaak. De broertjes Ruben (9) en Julian (7) zijn vermist sinds het lichaam van hun vader anderhalve week geleden werd aangetroffen in het Doornse Gat in de provincie Utrecht. Hun vader had zelfmoord gepleegd. Sindsdien zijn er vele zoektochten met vrijwilligers georganiseerd.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft kort voor de verdwijning van de broertjes uit Zeist besloten hen onder toezicht te laten stellen van Bureau Jeugdzorg, berichtte NRC Handelsblad gisteren. Sinds de problematische scheiding van de ouders in 2008 hebben meer dan tien hulpverleners en instanties zich met hen beziggehouden.

Moeder is dankbaar voor steun

De moeder en de familie van de vermiste broertjes uit Zeist bedanken in een brief iedereen die zich inzet voor het terugvinden van Ruben en Julian. In een brief aan RTV Utrecht noemen zij de steun ‘overweldigend en hartverwarmend’.

Onder meer via Facebook, sms, kaarten, wensballonnen en bloemen laten mensen hun medeleven blijken. “Het zijn allemaal lichtpuntjes die onze hoop op een goede afloop blijven voeden. Het zijn niet alleen familie en vrienden die ons steunen.”

Dat mensen in en buiten Nederland de organisatie van allerlei activiteiten om de jongens te vinden op zich nemen zegt volgens de familie iets over de saamhorigheid van de mensen. “Dat voelt als een warme deken.”

De familie spreekt ook vol lof over de hulpdiensten die ‘zichtbaar en voor een groot deel onzichtbaar alles in het werk stellen’. “Heel Nederland en daarbuiten, diep uit ons hart: intense dankbaarheid voor alles wat jullie voor Iris en ons betekenen in deze zware dagen en de komende tijd.”

Tijdlijn politie: lees hier wat er tot nu toe is gebeurd.

    • Marije Willems