Ministerie ontkent mishandeling in detentiecentrum

Detentiecentrum in Rotterdam, de D66, CDA en PvdA willen opheldering over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam. Een arts zei gisteren in Nieuwsuur dat haar cliënt slecht wordt behandeld, het ministerie ontkent dit.
Detentiecentrum in Rotterdam, de D66, CDA en PvdA willen opheldering over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam. Een arts zei gisteren in Nieuwsuur dat haar cliënt slecht wordt behandeld, het ministerie ontkent dit. Foto ANP / Martijn Beekman

Het ministerie van Veiligheid Justitie ontkent dat een asielzoeker uit Guinee is mishandeld in het detentiecentrum in Rotterdam en tegen zijn zin in een isoleercel is geplaatst. Dat zegt directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen Peter Hennephof vandaag tegen de NOS meldt Novum.

Volgens hem is er ook geen oproer geweest waarna mensen in een isoleercel zijn geplaatst. De werkgroep Deportatie Verzet meldde gisteren dat tussen donderdag en zaterdag zeker negen vluchtelingen in elkaar zijn geslagen in het detentiecentrum, waar diverse mensen in honger- of dorststaking zijn gegaan.

De man uit Guinee, die niet meer eet en drinkt, zit volgens Hennephof op eigen verzoek in een isoleercel en heeft een verklaring ondertekend waarin dat staat. De asielzoeker zou zijn geslagen en door een stuk of tien gemaskerde mannen in een isoleercel zijn gegooid. Zijn vertrouwensarts klaagde zaterdag in Nieuwsuur over de behandeling van haar cliënt. Illegalen en afgewezen asielzoekers zijn volgens haar mishandeld door bewakers en andere medewerkers van de gevangenis.

D66, CDA, PvdA en GroenLinks willen opheldering van het kabinet over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam, meldt de NOS verder. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman bezocht het detentiecentrum zondagmiddag.

“Mensen die vastgezet worden terwijl ze niets misdaan hebben en vervolgens onder verantwoordelijkheid van de staat mishandeld zouden worden, het is te bizar voor woorden. Wij willen dinsdag tot in detail horen wat er vrijdagavond precies gebeurd is.”