Iran hangt twee ‘spionnen’ op van inlichtingendiensten Mossad en CIA

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op archiefbeeld.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op archiefbeeld. Foto AP / Hasan Sarbakhshian

De Iraanse autoriteiten hebben twee mannen geëxecuteerd die ervan werden beschuldigd te spioneren voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad en de Amerikaanse CIA. Dat meldt de Iraanse staatsradio.

Mohammad Heidari, die werd beschuldigd van het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan de Mossad in ruil voor geld, en Kourosh Ahmadi, die naar verluidt informatie doorgaf aan de CIA over Iran, werden beiden opgehangen.

In het radioverslag werd niet gemeld wanneer de mannen zijn gearresteerd of berecht.

Eens in de zoveel tijd meldt Iran dat het westerse spionagenetwerken heeft ontmanteld. Ook worden vaker mensen opgepakt op beschuldiging van spionage.

Teheran beschuldigt Israël en de VS regelmatig van spionage, in het bijzonder van zijn nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een atoomwapen. Teheran ontkent die beschuldiging. Zowel Israël als de VS sluiten militair ingrijpen tegen de nucleaire installaties van Iran niet uit.

    • Marije Willems