‘Grote gedurfde projecten nodig voor vlottrekken economie’

Screenshot WNL

Het kabinet moet met grote gedurfde projecten komen om de economie op gang te brengen. Tegelijk moet het afspreken dat binnen vijf of tien jaar harde maatregelen worden genomen zoals hervorming van de hypotheekrenteaftrek, zei econoom Rick van der Ploeg in Eva Jinek op Zondag, meldt persdienst Novum.

Als voorbeeld noemde Van der Ploeg de aanleg van het Amsterdamse Bos in de jaren dertig, toen er een ergere economische crisis was.

“Door de aanleg van het bos hadden toen veel mensen werk en we hebben er nu nog steeds plezier van. Het lijkt me dat als VVD en PvdA elkaar in de ogen kijken, zij samen met Duitsland de boel op gang moeten kunnen slepen.”

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zit als voorzitter van de eurogroep in de ideale positie om hierover met Duitsland te overleggen, vindt de econoom. Dat er niets gebeurt, komt volgens Van der Ploeg doordat de PvdA bang is voor structurele hervormingen en de VVD dat te veel geld wordt uitgegeven. “Het lijkt wel of het kabinet wacht totdat de economie vanzelf aantrekt.”

‘Demonstranten hadden niet moeten worden afgevoerd’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat volgens Van der Ploeg nu links van de regeringen van Duitsland en Nederland omdat het juist minder bezuinigingen bepleit en meer uitgaven. IMF-voorzitter Christine Lagarde was twee weken geleden op bezoek in Nederland. Een bezoek aan de Universiteit van Amsterdam werd verstoord door een protestactie. De demonstranten werden afgevoerd, maar dat had volgens Van der Ploeg niet moeten gebeuren. “Zij riepen op tot actie. Als ze niet waren afgevoerd, had Lagarde kunnen uitleggen dat het IMF juist voor actie is en dat de regeringen van Duitsland en Nederland dit juist tegenhouden.”

‘Rutte niet geloofwaardig’

De oproep van premier Rutte aan de bevolking om meer uit te geven komt volgens de econoom schizofreen over.

“Hij zit zelf heel de tijd te bezuinigen en zegt tegen anderen dat ze veel moeten uitgeven. Dat is niet geloofwaardig.”

Van der Ploeg zei Rutte hoog te hebben staan, ‘maar het komt een beetje over als een blije eikel die zegt: ga meer uitgeven’. Rutte moet volgens Van der Ploeg historische werken lezen en zijn verantwoordelijkheid nemen door met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in overleg te gaan. “Momenteel zijn wij in de eurozone de enige en de grootste bondgenoot van Duitsland.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.