Egyptische politie sluit opnieuw grenspost met Israël uit woede over kidnapping

De Egyptische politie heeft uit woede over de kidnap van zeven Egyptische collega’s door islamitische militanten in de Sinai, een grenspost bij de grens met Israël gesloten. De politie hoopt zo de regering in Kaïro onder druk te zetten te helpen bij de vrijlating van de mannen, zo meldt Reuters.

Een Egyptische agent van de grenspolitie bij de gesloten post in Rafah, bij de grens met de Gazastrook.
Een Egyptische agent van de grenspolitie bij de gesloten post in Rafah, bij de grens met de Gazastrook. Foto AP / Roger Anis, El Shorouk

De Egyptische politie heeft uit woede over de kidnap van zeven Egyptische collega’s door islamitische militanten in de Sinai, een grenspost bij de grens met Israël gesloten. De politie hoopt zo de regering in Kaïro onder druk te zetten te helpen bij de vrijlating van de mannen, zo meldt Reuters.

De militanten grepen de politiemannen afgelopen donderdag op de weg tussen de steden el-Arish en Rafah. In een video die vandaag online werd gezet, zijn zeven geblinddoekte mannen te zien, die de Egyptische president Mohammed Murso smeken om in ruil voor hun vrijlating politieke gevangenen vrij te laten.
De mannen zeggen dat ze gemarteld worden. Een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten bevestigde dat de mannen in de video de ontvoerde agenten zijn.

Uit woede over de kidnapping blokkeerde de politie sinds vrijdag al de grenspost bij Rafah die toegang geeft tot de Gazastrook. De post is de belangrijkste post voor het verkeer van goederen in en uit de Gazastrook.


Grotere kaart weergeven

Om de druk te verhogen is nu ook de al-Awja grenspost, veertig kilometer ten zuiden van Rafah gesloten waardoor vrachtwagens met goederen daar niet meer de grens over kunnen met Israël. Een woordvoerder van de Israëlische luchtvaartautoriteit waar het beheer van de grensposten onder vallen, bevestigde de blokkades van het verkeer in beide richtingen.


Grotere kaart weergeven

Het is voor het eerst dat in de Sinaï leden van de Egyptische veiligheidstroepen zijn ontvoerd. De wetteloosheid in het gebied is net als in de rest van Egypte sterk toegenomen sinds de val van president Hosni Mubarak, ruim twee jaar geleden.

    • Anouk Eigenraam