Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dertien dagen zoeken naar Ruben en Julian - wat gebeurde er sinds 6 mei?

Vanmiddag werden twee lichamen gevonden bij Doorn. Vanavond werd bekend dat het de broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn, die sinds 6 mei vermist zijn. Wat gebeurde er sinds 6 mei? Een chronologisch overzicht van de zoektocht.

De politie doet onderzoek op de plek waar de jongens werden gevonden.
De politie doet onderzoek op de plek waar de jongens werden gevonden. Foto ANP / Bram van der Biezen

Vanmiddag werden twee lichamen gevonden bij Doorn. Vanavond werd bekend dat het zeer waarschijnlijk de broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn, die sinds 6 mei vermist waren. Wat gebeurde er sinds die maandagavond? Een chronologisch overzicht van de zoektocht.

De zoektocht sinds 6 mei in kaart gezet:


View De zoektocht in kaart sinds 6 mei in a larger map

Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat er sinds 6 mei per dag gebeurde.

7 mei

Op 7 mei wordt een 38-jarige man in de ochtend rond acht uur dood aangetroffen in een recreatiegebied bij het Utrechtse Doorn. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Pas aan het eind van de middag wordt duidelijk dat de twee jongens van 9 en 7 jaar bij hun vader hadden moeten zijn. Ruben en Julian blijken dan pas spoorloos. De avond ervoor rond acht uur zijn ze voor het laatst gezien.

Een grote zoektocht wordt opgestart in de buurt van Doorn om de jongens te vinden. De moeder, die gescheiden is van de vader, plaatst een bericht op Facebook waarin ze mensen oproept uit te kijken naar haar zoontjes. Die nacht gaat een Amber Alert naar de jongens uit.

Doorn, Utrecht:


View Larger Map

8 mei

Tot half twee ‘s nachts doorzoekt de politie de bossen bij Doorn, met een helikopter en speurhonden. De ochtend van 8 mei wordt de zoektocht daar gestaakt: een groot deel van het bos is uitgekamd, de jongens zijn niet gevonden.

Het onderzoek gaat die dag verder in het Limburgse Neerbeek, waar de vader op 6 mei in de avond rond kwart over tien blijkt te hebben getankt. De blauwe auto waarin hij daar werd gezien, werd teruggevonden in Doorn.

Neerbeek:


View Larger Map

Rechercheurs proberen vanaf dan te achterhalen wat de vader van de jongens in Limburg deed en welke route hij heeft gevolgd om daar te komen. Videobeelden worden gezocht, van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en bedrijven langs de snelweg die van videobeelden gebruikmaken, in de hoop dat de auto is vastgelegd.

Op videobeelden die de politie weet te verzamelen, blijken de broertjes bij hun vader in de auto te hebben gezeten toen hij in Limburg tankte. De politie begint die avond op basis van nieuwe informatie met een zoektocht in het Bunderbos bij het Limburgse Elsloo. Wat die informatie precies inhoudt, wil de politie niet kwijt. Er wordt gespeculeerd dat dit gebeurt naar aanleiding van een afscheidsbrief die bij de vader was aangetroffen, maar volgens de politie is bij de vader niets gevonden.

Het Bunderbos, op een paar kilometer van Neerbeek, waar de vader tankte:


View Larger Map

Om tien uur die avond staat de politie de zoektocht omdat het te donker wordt.

9 mei

De zoektocht in het Bunderbos gaat verder. De politie breidt de zoektocht uit naar het Julianakanaal, parallel aan het Bunderbos. Aan het eind van de middag wordt bekendgemaakt dat ze niet in het bos zijn gevonden. Het hele bos is doorzocht, en de zoektocht wordt beëindigd.

Wel is er nieuwe informatie. In de vroege ochtend van 7 mei zou de auto van de vader in Rhenen zijn gesignaleerd, zo blijkt uit gegevens van een mobiele kentekenscanner. Om 01.40 uur passeert hij daar op de provinciale weg N233 de brug over de Rijn. Waarschijnlijk sloeg hij daarna af in de richting van Leersum. De politie gaat op zoek naar meer getuigen of nieuwe beelden. Of de jongetjes in de auto zaten, is dan nog niet duidelijk.

De N233 over de Rijn bij Rhenen:


View Larger Map

Later die dag zegt de politie dat er al “aardig wat” beeldmateriaal binnen is gekomen. “We hebben er een goed gevoel over”, meldt de politie. De moeder van de twee vermiste broertjes doet die avond een oproep aan de mensen die op zoek zijn naar haar zoontjes. Ze vraagt op Facebook de hoop op het vinden van de twee niet te verliezen.

10 mei

De politie blijft bedrijven benaderen die mogelijk beveiligingsbeelden hebben waarop de auto van de vader van de vermiste broertjes te zien is. Er komen veel filmpjes binnen waarop de auto waarschijnlijk is te zien. De uren aan binnengekomen beeldmateriaal moeten nog wel worden bewerkt zodat de kwaliteit verbetert.

Burgers beginnen zoektochten te organiseren om te jongens te vinden. In de omgeving van Doorn, bij Leersum op de Utrechtse Heuvelrug, waar de vader mogelijk heen zou zijn gereden, bij Elst, Amerongen en Rhenen melden vrijwilligers zich om te zoeken. Ook deze zoektochten leveren niet op.

De politie heeft de mogelijke routes van de vader deels in kaart gebracht. Er zijn echter nog wat grijze gebieden, waarvan onduidelijk is voor welke route de vader heeft gekozen. Ook is nog onbekend tot en met welk moment de jongens nog bij hem in de auto zaten.

11 mei

Burgerzoektochten gaan verder vanuit het Doornse Gat, waar de vader verder gevonden. Ook de politie zoekt verder, bij Rhenen, maar beide zoektochten leveren niets op.

De politie geeft een kaart vrij waarop de mogelijke routes van de vader staan aangegeven. De heenweg heeft de politie vrij nauwkeurig in kaart kunnen brengen; over de terugweg bestaat nog onduidelijkheid.

Mogelijke routes van de vader van de vermiste broertjes. Kaart: Politie Midden-Nederland

De politie heeft de route bepaald aan de hand van GPS-gegevens van de mobiele telefoon van de vader. Op de terugreis gaf de telefoon van de vader lange tijd geen signalen af. Dinsdagochtend 7 mei om 04.16 uur is voor het laatst een gsm-signaal waargenomen bij Leersum. Wat tussen 01.42, toen hij werd geregistreerd bij de Rijnbrug, 04.16 en 08.00 uur, toen hij dood werd gevonden, is gebeurd, is onduidelijk.

12 mei

De zoektocht door vrijwilligers gaat verder bij het Utrechtse Austerlitz. De vrijwilligers denken dat de vader daar mogelijk geweest is met de kinderen. Ook zoeken ze in het Limburgse Beek. Ze vinden niets.

De politie zoekt in het Limburgse Geulle, vlakbij waar de vader tankte en het Bunderbos waar eerder werd gezocht, naar de vermiste broertjes. Er is nieuwe informatie binnengekomen. De zoektocht wordt later die avond gestaakt, en de politie geeft aan de volgende dag alleen de Visvijver in Geulle nog te zullen onderzoeken.

Geulle, met ten westen van het dorp de Visvijver:


View Larger Map

De politie meldt ook op zoek te zijn naar de bergschoenen van de vader, die nergens zijn aangetroffen. Op de plek waar hij dood werd gevonden is ook een deel van een gele sleepkabel aangetroffen. De politie vraagt mensen die weten waar de rest van de kabel is zich te melden.

Verder is bij de vader een oranje spanband gevonden, die hij wellicht kort daarvoor met de sleepkabel heeft aangeschaft.

13 mei

De zoektocht wordt voortgezet bij de Visvijver in het Limburgse Geulle. Daarbij wordt met sonarapparatuur gezocht en worden duikers ingezet. Later die dag wil de politie nader onderzoek doen op twee plekken in de vijver, maar er wordt niets aangetroffen.

Volgens De Telegraaf krijgt de politie Midden-Nederland bij haar onderzoek versterking van een team aan internationale specialisten.

Het lijkt er steeds meer op dat de vader van de jongetjes expres zo min mogelijk sporen achterliet om het vinden van de kinderen te bemoeilijken. Bronnen rond het onderzoek bevestigen aan De Telegraaf dat er aanwijzingen zijn dat de vader, die zelfmoord pleegde, de daad voorbereidde en dwaalsporen uitzette voor hij zich bij Doorn ophing.

Vrijwilligers gaan bij de Utrechtse plaats Doorn opnieuw op zoek naar de jongens. De zoekactie levert niets op.

14 mei

De politie maakt bekend dat ze een afscheidsbrief van de vader heeft gevonden op zijn computer. Hij zegt daarin alleen niets over de kinderen. De politie geeft geen details over de inhoud van de brief. Volgens de politie vertelde de man zijn omgeving dat hij met de kinderen op vakantie zou gaan in Luxemburg.

Er zijn dan meer dan 1.500 tips over de jongetjes binnengekomen, maar er zijn geen nieuwe locaties waar de politie op zoek zou kunnen gaan naar de jongetjes. Vrijwilligers hebben wel weer zoektochten gepland: opnieuw op de Utrechtse Heuvelrug bij Leersum en Rhenen.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt die avond aandacht aan de vermissing van de twee broertjes, waarbij niet eerder gegeven informatie en beelden worden besproken. De politie maakt foto’s openbaar van kleding die de vader van de broertjes aanhad. Ook wordt duidelijk dat de vader geld heeft opgenomen (dat hij ergens moet hebben uitgegeven) en wordt duidelijk welke kleding hij vermoedelijk aan had op 6 en 7 mei. In de uitzending worden hiervan beelden getoond.

Ook worden camerabeelden getoond van een auto in Leersum. Deze auto lijkt van de vader te zijn. Op de beelden is een tweede auto te zien. De politie roept de bestuurder op zich te melden. Later blijkt dat het niet om de auto van Jeroen Denis gaat.

Een overzicht van de stand van zaken na een week:

Kaart Nederland met de stand van zaken na een week: de mogelijke routes van de vader, zijn portret, auto Hyundai Getz, en de tot dan toe gedane locatie zoekacties. Infographic van ANP

15 mei

De ochtend na de uitzending is er ophef: de PVV en initiatiefnemers van de burgerzoekacties stellen in De Telegraaf dat de politie direct alle beschikbare informatie had moeten vrijgeven.

De politie heeft “cruciale informatie” achtergehouden, concludeert de krant. PVV-Kamerlid Louis Bontes stelt in de krant dat gewacht is met het vrijgeven van “essentiële informatie” vanwege een “deal met een programma”. De initiatiefnemers van de burgerzoekacties stellen dat het de opsporing had kunnen bespoedigen als de kledingstukken eerder waren getoond. De politie zelf noemt de kritiek “pertinente onzin”. Dat niet meteen alle informatie is vrijgegeven, komt doordat de politie eerst nagaat of die informatie wel klopt.

De politie kreeg rond de 250 tips na de uitzending. Groepen getrainde mariniers gaan daarop in bosgebieden tussen Rhenen en Doorn weer op zoek naar de jongens. Aanleiding voor de nieuwe zoekacties in de bosgebieden is de grote hoeveelheid tips die de politie uit dit gebied heeft binnengekregen.

De moeder van de broertjes wijst voor een aantal burgerzoekploegen plekken in en rond Zeist aan waar Ruben en Julian vaak kwamen. Het gaat onder meer om speeltuinen en waterpartijen. De zoektochten hebben geen resultaat.

Nog altijd is niet volledig duidelijk waar de wegen tussen de broertjes en hun vader zich scheidden.

16 mei

De auto die de politie eerder toonde op camerabeelden, blijkt niet de auto van de vader van de jongens te zijn. Tips die de politie kreeg leidden tot nadere studie naar de auto en eem deskundige stelde vast dat de auto op de beelden niet de bewuste zilverblauwe Hyundai Getz kan zijn.

Over de precieze route die de vader met zijn auto heeft afgelegd, bestaat nu nog steeds veel onduidelijkheid, net als over het moment dat de broertjes zich voor het laatst in de auto bevonden. Wel staat nog steeds vast dat de vader op 6 mei in de avond van zijn woonplaats Vleuten naar het Limburgse Neerbeek reed en via de Rijnbrug bij Rhenen naar het Doornse Gat ging.

17 mei

Weer gaan vrijwilligers op zoek in de omgeving Doorn: in onder meer Woudenberg staan zoekacties gepland. Ook bij Geleen, in Limburg in de buurt bij Neerbeek, wordt gezocht.

Combat trackers van het Korps Mariniers doorzoeken nog steeds de bosgebieden op de Utrechtse Heuvelrug, zonder resultaat.

Die avond maakt de politie bekend op zoek te zijn naar de boxershort van de vader, en naar een T-shirt van een van de twee broertjes. Toen de vader dood werd aangetroffen, droeg hij onder zijn bovenkleding geen onderbroek.

18 mei

NRC Handelsblad maakt bekend dat de Raad voor de Kinderbescherming de broertjes kort voor hun verdwijning onder toezicht wilde laten stellen van Bureau Jeugdzorg. Ook zou hun vader hen minder vaak mogen zien.

Uit een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt ook dat de vader door de politie zou worden gehoord als verdachte van kindermishandeling. Sinds de problematische scheiding van de ouders in 2008 hadden meer dan tien hulpverleners en instanties zich met de jongens beziggehouden. Dit heeft volgens de Raad nauwelijks effect gehad.

Van de organisatie Timon ontvangt de Raad een rapportage waarin staat dat er “sprake is van een acute bedreiging van de veiligheid van een of meer gezinsleden”. De Raad zelf heeft “grote zorgen” over “sociaal-emotionele ontwikkeling en gedrag” van de jongens. Met de ondertoezichtstelling moet voor hen een “stabiele, voorspelbare en rustige opvoedsituatie” worden gecreëerd. Lees hier de hele reconstructie.

Zoektochten worden ondertussen voortgezet. Ook in België gaan vrijwilligers op zoek naar de jongens, net over de Nederlandse grens in Maasmechelen. De zoekactie wordt gehouden in bos en heidegebieden die niet ver van Neerbeek liggen.

Maasmechelen:


View Larger Map

Ook in Nederland, in de regio Leersum wordt gezocht. Een woordvoerder van de politie verklaart dat tijdens de zoektochten naar de vermiste broertjes geregeld spullen worden gevonden die nader worden onderzocht, “maar daar nu al een kwalificatie aan geven is veel te vroeg”.

19 mei

De politie zegt op zoek te zijn naar drie spanbanden, een zaklamp en kleding van de vermiste jongens. Uit de inventarisatie van de kleding van de kinderen blijkt dat er mogelijk kledingstukken missen, naast het eerdergenoemde camouflageshirt. De spanband die werd aangetroffen werd bij het lichaam van de vader, blijkt hij half april te hebben gekocht bij een bouwmarkt in Vleuterweide. Van alle daar gekochte artikelen is bekend waar ze zijn, behalve drie spanbanden en een groene zaklamp.

Daarnaast zijn er nieuwe camerabeelden. Op camerabeelden van een winkel in Rhenen is hoogstwaarschijnlijk de auto van de vader te zien, die in de richting van Leersum rijdt. Het gaat om een beeldfragment gemaakt in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om 01:44 uur. De waarneming is in lijn met de waarneming ter hoogte van de Rijnbrug in Rhenen twee minuten eerder die nacht.

De politie zet voor het eerst een F-16 in. Ook een helikopter wordt gebruikt bij nieuwe zoekacties boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Verschillende specialistische apparatuur wordt gebruikt, voor overdag en nacht, die afwijkingen in het landschap kan waarnemen. Er is gekozen voor dit gebied omdat een groot deel van de tips hierover zijn binnen gekomen, aldus de politie.

Om kwart over vijf, na dertien dagen zoeken, maakt de politie bekend twee lichamen te hebben gevonden.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Twee lichamen aangetroffen in #Cothen omg. #Hoeksedijk #Kanaaldijknoord. Politie doet onderzoek.

De lichamen zijn gevonden in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord, dicht bij Wijk bij Duurstede. Ze lagen in een afwateringsbuis van een sloot, op de hoek van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord. Een getuige had iets in het water gezien. Er was op de plek geen zoektocht gepland. Meteen gaan geruchten dat het om de jongens zou gaan, want in de omgeving werd de afgelopen weken gezocht. De identificatie gaat nog enkele uren duren, meldt de politie.


View Untitled in a larger map

Om elf uur op 19 mei wordt het bevestigd: de gevonden lichamen zijn zeer waarschijnlijk van de twee jongens. Hoewel de identificatie nog niet afgerond is, trekt de politie op basis van de gevonden spullen bij de lichamen de conclusie dat het om de broertjes gaat.