Zilt uit zee en tuin

None

In economisch barre tijden is het vak niet voor alle patron cuisiniers een bron van plezier, maar Edwin Vinke hebben we nog nooit chagrijnig gezien. Het restaurant De Kromme Watergang, dat hij runt met zijn vrouw Blanche, zit dan ook altijd vol, vooral doordat zoveel Belgen de weg naar Hoofdplaat (Zeeuws-Vlaanderen) weten te vinden.

Vinke is de laatste tijd vooral opgetogen over zijn ‘Zilte Hof’, een moestuin van een hectare voor de deur van het restaurant, waarin hij op zilte klei bijna alle groenten en kruiden kan verbouwen die hij in de keuken gebruikt. Zelfs aardbeienplanten, die helemaal niet van zo’n zoute bodem gecharmeerd zijn. En met de aanplant van wijnstokken is hij vast van plan om eerdaags een eigen zilte cuvée te gaan schenken.

Dan zijn er nog plannen voor een kookschool, er verscheen onlangs een vuistdik eigen boek, het festival Film by the Sea in Vlissingen vertoonde een docudrama over Vinkes, Michelin gaf zijn keuken twee sterren en Gault Millau vond hem goed voor 19.5 van de 20 punten en verkoos sommelier Mike Dooms tot wijn/spijsspecialist van 2013. I rest my case.

Lunchen in dit voormalige schoolgebouw kan vanaf 52,50 euro (3 gangen), dinermenu’s zijn er van vijf (90 euro) tot tien gangen (155 euro), exclusief de amuses. Voor dat geld heb je een spectaculaire avond, waarbij nagenoeg alles op het bord uit eigen tuin of uit de nabije zee komt. Daarna kun je logeren in een van de drie eigen luxe suites. Voor de verst gelegen suite, in Breskens, regelt het restaurant de taxi.