Ze vond altijd een manier om te stralen

Premier Mark Rutte stond Yolanthe Smit bij na een fataal ongeluk.

None

Het was exemplarisch voor het leven van Yolanthe Smit (69) dat haar overlijden op het NOS Journaal kwam, zegt goede vriendin Sylvia Saakes. Smit hield van publieke optredens. „Je was altijd al opvallend, en zelfs in je laatste minuten ben je dus niet ongemerkt weggeglipt”, zei Saakes in haar toespraak op de crematie. „Dat lijkt symbolisch voor je leven, hoe je toch steeds een mooi decorum vond om jezelf te laten stralen.”

Smit kwam op 22 april met haar fiets onder een vrachtwagen op een kruispunt in Den Haag. Het fatale ongeluk was kort in het nieuws doordat premier Mark Rutte er vlak achter reed in zijn dienstauto. Hij stapte uit om te helpen totdat de ambulance er was. „Rutte heeft haar nog moed ingesproken en haar hand vastgehouden, hij is heel betrokken geweest, ook al was ze al buiten bewustzijn”, zegt Saakes.

Smit was een opvallende vrouw, alleen al door haar kleurrijke kleding. De laatste jaren werkte ze als zelfstandig speech- en presentatiecoach met als specialiteit Engels voor ‘non-native’ sprekers. Ze karakteriseerde zichzelf op haar website als ‘dynamic, funny, ageless, wise’. Als je interviews en presentaties van Smit op YouTube bekijkt, straalt ze vrolijkheid uit met haar gulle lach en enthousiasme. Smit hield ervan om voor grote zalen met veel publiek te staan. Een geboren presentator, die sprak met autoriteit, pit en warmte. Ze was iemand die automatisch aandacht naar zich toe trok.

Op haar 69ste stond ze nog middenin het leven. Ze was zeer actief op Facebook, LinkedIn, Pinterest en Twitter (ruim 1.100 volgers). Ze was de drijvende kracht achter TEDxTheHague, dat ze eind 2008 samen met Ralph Oei begon. „Yolanthe was op heel veel gebieden de initiator, ze was goed in het aanjagen”, zegt Oei. Ze kreeg veel mensen mee in haar enthousiasme. „Ze leek wel 25, ze had zoveel energie in zich.” Ook was ze voorzitter van Toastmasters of The Hague, een organisatie voor het verbeteren van communicatie- en leiderschapsvaardigheden.

Smit is geboren en getogen in Den Haag. Op haar 32ste (in 1976) vertrok ze naar Amerika, waar ze woonde in Massachusetts en New Jersey. Ze trouwde met een Amerikaan. Smit deed van alles in de VS: ze speelde in toneelstukken, ze werkte als fotoredacteur op het hoofdkwartier van persbureau AP in New York, ze was personal assistant van toenmalig AVRO-correspondent Fons van Westerloo, ze gaf yogalessen, ze werkte voor internetbedrijven en ze gaf lezingen over stressmanagement. Na 24 jaar in de VS gewoond te hebben, kwam ze in 2000 terug naar Den Haag.

Goede vriend Maarten van Bremen: „Het is voor veel mensen echt een schok dat ze opeens weg is. Ze laat een sterke twinkeling achter die door veel mensen opgemerkt is.”

Steven Verseput

    • Steven Verseput