Wijn bij de vis met rabarber

Makreel is zo maar een sake liefhebber, met name van de premium dai ginjo. Deze elegante en nogal fruitige soort zal ook perfect aansluiten bij de gebruikte rabarber in het gerecht van Marjoleine. Maar er zijn ook prima alternatieven voorhanden. Rood zou ik niet doen. De tannines gaan behoorlijk spoken met deze vis. En al wordt er in het recept verder geen suiker gebruikt vanwege het eigen zoet van de rabarber moeten ook gedoodverfde markreelfavorieten muscadet en vinho verde hun beurt voorbij laten gaan.

Hun hoge zuurgraad zou in dit geval een lelijke spelbreker worden. Op naar wit met wat meer body en wat minder zuren. Een karaktertrekje van witte wijn gemaakt met een forse portie marsannedruif bijvoorbeeld.

Hema heeft een buitengewoon sympathieke en dito geprijsde Chat-en-Oeuf  uit de Pays d’Oc voor € 5,25. Doet het er prima bij.

Specialer is het echter om de rabarbermakreel gezelschap te geven van een witte biologisch geproduceerde Corbières. Daarin heeft marsanne gezelschap gekregen van roussanne. Château de Caraguilhes  2012 (€ 7,50) meldt zich voor actieve dienst.

De rozemarijnzweem (zie ook het recept) in deze blanc behoort tot de standaarduitrusting.

    • Harold Hamersma