Waterpistool

Illustratie

Het waterpistoolseizoen is weer aangebroken. De Chinese pistolen van de Hema zijn zó goedkoop dat je er best een kapot kunt maken om te kijken hoe-ie werkt. Knabbel hem vanuit het vulgat V open met een kniptang – het buizenstelsel dat je vindt kun je gewoon met je handen uit elkaar trekken. Wat je ziet is dat het pistool eigenlijk een pomp is met twee lossen ‘kleppen’ Ko en Kb die ervoor zorgen dat het water altijd maar één kant op gaat. Haal je de trekker over dan druk je een zuiger Z tegen een veer in naar binnen en gaat de onderste klep Ko dicht. Maar de bovenste (Kb) gaat juist open en daardoor kan het water uit de loop spuiten. Laat je de trekker los dan gaat de onderste klep open en wordt water aangezogen uit het handvat.

De handzeeppomp van Albert Heijn werkt net zo. Zaag met een ijzerzaagje de dop in tweeën, dan zie je het. De onderste klep bestaat uit een los plastic balletje B dat de zeep maar in één richting doorlaat. De bovenste klep is moeilijker te vinden. Het is de zuiger zelf: die zit los en sluit de ene keer wel twee gaatjes af en de andere keer niet. Pomp zelf maar eens, dan kun je het bekijken.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een kniptang en een ijzerzaagje.