VVD Roermond schort kandidatuur omstreden Van Rey op

'In goed overleg' met Van Rey heeft de VVD Roermond besloten zijn kandidatuur op te schorten. Foto ANP / Bas Czerwinski

De VVD in Roermond heeft de kandidatuur van de omstreden Jos van Rey voor het raadslidmaatschap opgeschort. Dat heeft de afdeling vanmiddag bekendgemaakt.

Van Rey had zich kandidaat gesteld als lijstduwer voor de VVD in Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar zijn kandidatuur is zeer omstreden. Van Rey wordt door justitie namelijk verdacht van corruptie. Er loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek naar hem. Daarom legde hij vorig jaar zijn functies als VVD-senator en wethouder in Roermond neer.

De VVD in Roermond weigerde tot nu toe afstand van Van Rey te nemen, maar schort de kandidatuur van Van Rey nu op omdat de VVD “niet gebaat” is bij “een discussie op basis van onderbuikgevoelens en zonder kennis van feiten”. Volgens de VVD Roermond is de beslissing “in goed overleg” met Van Rey genomen.

Het opschorten van de kandidatuur van Van Rey betekent niet dat hij definitief geen lijstduwer zal zijn. De algemene ledenvergadering van de afdeling Roermond maakt op 18 november de kandidatenlijst op. De VVD Roermond verwacht dat justitie tegen die tijd duidelijk heeft gemaakt of Van Rey zal worden vervolgd. “Mocht het Openbaar Ministerie dan nog steeds met niets zijn gekomen, neemt de VVD afdeling Roermond haar eigen verantwoordelijkheid.”

Felle kritiek Roermond op andere VVD’ers

De kwestie-Van Rey groeide de afgelopen tijd uit tot een splijtzwam binnen de VVD. Actieve VVD’ers uit alle partijgeledingen vroegen het partijbestuur actie te ondernemen toen bekend werd dat Van Rey ondanks de verdenking tegen hem lijstduwer zou worden.

NRC Handelsblad meldde gisteren dat het partijbestuur volgende week op het VVD-congres met een serie integriteitsregels komt die VVD-bestuurders en politici moeten ondertekenen. Tot nu toe heeft de grootste partij van Nederland geen schriftelijke regels. Het bestuur komt met een pakket maatregelen die het “integriteitsbewustzijn” moeten vergroten. De schriftelijke gedragsregels zijn daar onderdeel van.

Afdeling zeer kritisch over andere VVD’ers en justitie

De VVD Roermond heeft zeer gestoord aan de kritiek van andere VVD’ers op de Limburgse afdeling en Van Rey. De afdeling stelt dat “VVD’ers zonder kennis van zaken” Van Rey ten onrechte al hebben veroordeeld:

Wie van iets wordt verdacht heeft ook rechten. Hij of zij heeft het recht om te kiezen c.q. verkozen te worden. Dat sommige VVD’ers zonder kennis van zaken hier anders over denken en durven spreken is op z’n zachtst gezegd betreurenswaardig. Men zou als rechtgeaarde liberaal beter moeten weten.

Voor de werkwijze van justitie heeft de VVD Roermond ook geen goed woord over. De verdenking tegen Van Rey zou maar niet concreet worden gemaakt, volgens de afdeling mogelijk om een politieke rentree van Van Rey te belemmeren:

Er is niet eens een beschuldiging op schrift gesteld. Het lijkt erop dat het OM de afhandeling vertraagt. Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven. Door de werkwijze van het O.M. worden de rechten van de heer Jos van Rey ernstig beperkt.

    • Pim van den Dool