‘Vlaamse moslimextremist plant vanuit Syrië aanslag in België’

Moslimextremist Houssien Elouassaki, die vanuit het Vlaamse Vilvoorde naar Syrië is gereisd om daar te vechten tegen het regime van president Assad, wil een terreuraanslag laten uitvoeren in België. Dat heeft de Belgische krant Het Laatste Nieuws vanochtend gemeld.

De Belgische inlichtingendiensten zouden een telefoongesprek vanuit Syrië hebben onderschept waarin Elouassaki met één van zijn broers over het plan van de aanslag belt. Het gesprek is volgens de bronnen van Het Laatste Nieuws hooguit tien dagen oud. Het plan voor de aanslag zou binnen enkele weken uitgevoerd moeten worden. Een mogelijk doelwit dat in het gesprek genoemd wordt is het Brusselse justitiepaleis.

Uit het telefoongesprek is niet duidelijk geworden of Elouassaki zelf uit Syrië wil terugkeren om de aanslag te plegen of dat hij in België mensen voor de aanslag wil laten ronselen. Elouassaki is een voormalig kopstuk van de extremistische beweging Shariah4Belgium.

Syrië-strijders vormen ook in Nederland risico

De afgelopen maanden zijn tientallen en mogelijk honderden moslimjongeren vanuit België en ook Nederland naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij de vaak fundamentalistische rebellen van de oppositie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding verhoogde daarom in maart het dreigingsniveau voor Nederland van beperkt naar substantieel. Nederlandse Syrië-strijders die terugkeren naar ons land kunnen zijn geradicaliseerd en daardoor een bedreiging vormen, aldus de NCTb.

NRC Handelsblad meldde gisteren dat de Haagse politie op basis van informatie van de AIVD een 16-jarige die naar Syrië wilde reizen heeft kunnen tegenhouden. In Syrië zouden zeker negen minderjarige Nederlanders zitten die deelnemen aan de strijd tegen Assad.