Van kibbeling tot kreeft

Kijkduin is een Hollandse badplaats van de oude stempel, waar het onroerend goed nog niet lijkt te zijn opgekocht door durfinvesteerders. Zo wordt het Deltaplein, dat uit een rotonde en een strandtoegang bestaat, gedomineerd door ’t Patathuisje, een oubollige kermisattractie en een sober ogende serviceflat. Maar daartussenin gebeuren dingen: er is een visrestaurant neergestreken. Het heet de The Fish Club en de overeenkomst tussen die naam en die van The Harbour Club is geen toeval: er is een familieband.

Naar voorbeeld van The Harbour Club is ook The Fish Club ruim opgezet, de muur van gestapelde wijnflessen is blijkbaar een signatuur binnen de familie. Toch wil The Fish Club zich duidelijk lager in de markt zetten dan het grote voorbeeld. Een lunchmenu van twee gangen kost hier 19,95 euro.

Een fris strandpaviljoeninterieur met veel hout, witte tegels, stormlampen, blanke Thonet-stoeltjes aan ongedekte houten tafels met simpele, geruite keukendoeken als servet. Op tafel prijken grote bussen Baleine-zout naast flessen Heinz-ketchup en kleine blikjes Spaanse olijven. De specialiteit van de dag – gebakken zalmfilet, 18,50 euro – staat op een schoolbord boven de open keuken gekrijt.

We eten een prima stukje kabeljauw (20 euro) met zeekraal, courgette, rode paprika en saffraansaus. The Fish Club is ideaal om met kinderen te gaan eten, naast hamburgers en salades is er vis in alle klassen: lekkerbek en kibbeling, maar ook vijf soorten oesters, scheermessen, vongole, fruits de mer, mosselen, kreeft, sliptong, zeebaars, coquilles en gamba’s. Plus ‘halve’ visschotels, zoals pasta met tonijn, gamba’s of vongole. Een imposante lijst op één A4’tje.