Uitgelicht maandag

Film

Edward Scissorhands. (Tim Burton, 1990, VS). Satirisch sprookje van de regisseur die al eerder voorzag in eenzame, buitenissige helden (Beetlejuice en Batman). Met Burtons ‘huisacteur’ Johnny Depp dit keer als een gehavende Pinokkio die vlees en bloed moet ontberen en die vlijmscherpe scharen heeft in plaats van vingers. Met Winona Ryder en Dianne Wiest. RTL8, 20.30-22.35u.

Fast & Furious 5: Rio Heist (Justin Lin, 2011, VS). Aflevering van succesvol actievehikel waarin het draait om het stelen van auto’s om die na een race in de prak te rijden. Ditmaal wijkt kale bodybuilder Vin Diesel uit naar Rio de Janeiro, waar de film halverwege een bankovervalfilm wordt. Een lappendeken van actiescènes die je in elke volgorde kunt afspelen. SBS6, 20.30-22.30u.

Informatief

Les p’tits plats de Babette. Culinair magazine met Babette de Rozières, die simpele, snelle gerechten demonstreert. TV5, 12.05-12.30u.

Paris, une histoire capitale. Tweede deel van vierluik over de geschiedenis van Parijs. Vandaag de periode vanaf de dertiende eeuw, toen koning Philippe-Auguste onder meer de Parijse wegen liet bestraten en de Notre Dame bouwen, tot het achttiende-eeuwse Parijs van Louis XIV. TV5, 12.30-13.30u.

Ten oorlog. Serie waarin tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlinie van WO I trekken. Onderweg praat Arnout met mensen die hij tegenkomt en registreert hij hun meest verrassende en ontroerende verhalen van vroeger en nu. De serie toont ook de verhalen van soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front vochten en werkten. Vandaag trekt het drietal door Albanië en Macedonië naar het meer van Doiran, aan de grens met Griekenland. Eén, 20.40-21.25u.

Hillsborough – How they buried the truth. Onderzoek naar de leugenachtige rol van politie, politici, advocaten en rechters bij het in de doofpot stoppen van het schandaal rond de dood van 96 voetbalsupporters in het stadion van Hillsborough in 1989. Vorig jaar bleek dat bijna de helft van de slachtoffers nu nog geleefd zou hebben als de hulpdiensten adequaat hadden gereageerd. BBC 1, 22.00-23.00u.

Le plein pays. Documentaire uit 2009 over een kluizenaar die al dertig jaar ergens in een bos in het Franse departement Lot in een grotten- en gangenstelsel leeft dat hij ten dele zelf heeft uitgegraven. Op de rotswanden maakt hij archaïsche tekeningen in art brut-stijl, boodschappen voor de generaties na de wereldwijde catastrofe die volgens hem voor de deur staat. Arte, 00.10-01.10u.

Amusement

Cirque du Soleil: La Nouba. Registratie van een van de vele programma’s van het Canadese circusimperium. In La Nouba staan de magie en fantasie van de circuswereld tegenover een monochrome wereld van stadsbewoners. Arte, 14.05-15.35u.

Hill Street Blues. Aflevering uit herhaalde Amerikaanse serie over agenten van een bureau in een door raciale en criminele problemen geplaagde stadswijk. Werd tussen 1981 en 1987 uitgezonden. Met o.a. Daniel Travanti (als captain Frank Furillo), Betty Thomas (sergeant Lucy Bates), Dennis Frantz (lieutenant Norman Buntz) en Veronica Hamel (als Joyce Davenport). Canvas, 16.14-17.03u.

Ein Fall für Annika Bengtzon. Aflevering uit Zweedse misdaadserie waarin journaliste Bengtzon (Malin Crépin) de hoofdrol speelt. Vanavond onderzoekt ze de dood van een ijshockeyer die samen met zijn gezin omkwam bij een defect aan een gasleiding in hun Spaanse villa.ARD, 21.45-23.15u.

Witse. Aflevering van Vlaamse politieserie met Hubert Damen als de commissaris die, nadat zijn vrouw overspel had gepleegd met zijn chef, werd weggepromoveerd naar de moordsectie van de Federale Recherche in Halle. Vandaag de moord op een onbekende man in een b&b. Eén, 22.30-23.30u.