Toneelspelen als een ontploffend vulkaantje

De vrijdag overleden Jérôme Reehuis was een van de markantste toneelspelers van Nederland, met een opvallend stemgeluid.

None

Hij had een sonore toneelstem als geen ander. Met zijn overweldigende dictie en gestiek kon hij met gemak de grote schouwburgzalen vullen: toneel- en filmacteur Jérôme Reehuis behoorde tot een van de markantste toneelspelers van Nederland. Hij benoemde zichzelf eens tot „de grootste toneelspeler naast het Nederlandse toneel”. In de nacht van donderdag op vrijdag is hij op 73-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Op 7 juli 1939 werd Reehuis geboren in Apeldoorn.

Over zichzelf zei hij ook eens dat hij als „een vulkaantje is waar af en toe iets uitploft”. Dat ‘vulkaantje’ getuigde van subtiele bescheidenheid: hij was eerder een brok barok talent. Na een opleiding aan de Maastrichtse Toneelschool week Reehuis uit naar België. Zijn werkzaamheden en speelstijl daar werden betiteld als ‘zuidelijk temperament’. Toneelcolumnist Ischa Meijer schreef in de Haagse Post in 1969 terecht over Reehuis: „Hij geneert zich godlof niet om mij te laten zien wat ik niet kan.”

De meeste bekendheid verwierf Reehuis op latere leeftijd met de filmrol van Napoleon in De boezemvriend (1982) van regisseur Dimitri Frenkel Frank. In zijn laatste filmoptreden vertolkte hij de rol van professor Swezick in De Zeemeerman (1996). Zijn opvallende stem klonk in de tv- serie Winnie de Poeh en in de Harry Potter-films als minister Droebel. Zijn glorietijd in het theater lag in de jaren zestig en zeventig. Hij vervulde hoofdrollen in destijds omstreden opvoeringen als Masscheroen, Thyestes en Het leven en de werken van Leopold II van Hugo Claus. Regisseur Frenkel Frank gaf hem de titelrol in de televisiebewerking in 1973 van Tanchelijn. Kroniek van een ketter van Harry Mulisch. In de jaren negentig en later was Reehuis weer veelvuldig op het toneel te zien. In het Holland Festival van 2002 vertolkte hij een fraaie rol in De klucht van de molenaar van G.A. Bredero.

    • Kester Freriks