Terugvorderen opbrengst belastingfraude moeilijk

Justitie en Belastingdienst stuiten op problemen bij het ‘plukken’ van criminelen die de grootschalige fraude met toeslagen en belastingen organiseren.

Afgelopen weken kwam staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) in aanvaring met de Tweede Kamer omdat bendes gebruik maken van gaten in de wet om met toeslagen te frauderen. Weekers en minister Opstelten (Justitie, VVD) zegden toe dat aan te pakken. Nu blijkt dat niet alle criminele verdiensten van zulke bendes kunnen worden afgepakt.

De rechtbank in Zwolle veroordeelde vorige maand een 34-jarige man uit Deventer voor het organiseren van jarenlange fraude met toeslagen en voorlopige teruggaven inkomstenbelasting. Bij de man is een groot deel van zijn buit, 179.000 euro van twee ton, niet afgepakt. De ‘pluk-ze-wet’ kan namelijk niet gebruikt worden bij fiscale delicten.

Voor terugbetaling van de 179.000 euro draaien de honderd belastingplichtigen op namens wie hij de valse aanvragen deed. Volgens de fiscale regels zijn alleen de belastingplichtigen die de frauduleuze aanvraag doen aan te pakken, niet de organisatoren van de fraude.

Om de miljoenen euro’s die jaarlijks verdiend worden met zulke fraude te kunnen ontnemen, zou artikel 74 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen geschrapt moeten worden. Dat artikel bepaalt dat bij belastingdelicten het wederrechtelijk voordeel niet met de pluk-ze-wet kan worden ontnomen.

Voor toeslagfraude speelt dit niet, omdat toeslagfraude geen fiscaal delict is. Voor zover bekend zijn er tot nu toe echter geen organisatoren van toeslagfraude ‘geplukt’. Financiën en Justitie willen dit niet bevestigen. Het kabinet heeft afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer toegezegd vóór de zomer een overzicht te geven van hoe het staat met het terughalen in de toeslagfraudezaken.

Matthias Borgers, hoogleraar strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit, noemt het „opmerkelijk” dat het OM bij de man uit Deventer geen ontnemingszaak is gestart. Om plukken te vergemakkelijken, zijn maatregelen nodig. Borgers: „Je zou dat artikel 74 moeten schrappen, de fiscale wetgeving beter moeten toesnijden op zulke complexe fraudezaken en de mogelijkheden van civiele procedures van de Staat tegen de bendes moeten onderzoeken.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het onbegrijpelijk dat de organisatoren van de „brutale fraudes” niet geplukt worden. „Dit zit niet in de maatregelen die de staatssecretaris tot nu toe wil treffen. Het versterkt ons idee dat de fraudezaken onvoldoende bestudeerd zijn.”

Gratis geld: Z&Z, pagina 14-15

    • Joep Dohmen