Stier Malacrianza is legende in Costa Rica omdat hij mensen doodde

De stier kreeg de naam 'Malacrianza' vanwege zijn gevaarlijke imago. Beste vertaling in het Engels: badass. Foto SBnation.com

Het stierenvechten in Costa Rica verschilt van dat in Spanje: het ontzag voor de stier is groter, hij mag absoluut niet gedood worden. Misschien wel daarom maken stieren in Costa Rica regelmatig slachtoffers. Stier ‘Malacrianza’ groeide uit tot een legende omdat hij twee van de beste stierenvechters doodde.

Malacrianza, wat ‘badass’ ofwel klootzak betekent, is de meest beruchte en bewonderde stier van Costa Rica. Zijn naam siert de gevels van restaurants en overal in het land zijn t-shirts met de beeltenis van de stier te koop. Onlangs is een documentaire over de befaamde stier gemaakt en ook is ihj het onderwerp van diverse liedjes en videoclips.

De 63-jarige Ubaldo Rodríguez is eigenaar van Malacrianza, de beste stier die hij ooit had en daarom zijn kostbaarste bezit. Rodríguez kreeg Malacrianza in 2003 in bezit. De stier had toen al de naam agressief te zijn. Later zou hij dat imago in de arena waarmaken. Malacrianza maakte zich onsterfelijk door in juli 2005 de 27-jarige Juan Carlos Cubillo, een van de meest talentvolle montadores van Costa Rica, dusdanig te verwonden dat hij twee dagen na het gevecht overleed. Ruim een jaar later zou de stier ook de 23-jarige Jason Gómez doden tijdens een gevecht.

Hoewel er in Costa Rica discussie is over de gevaren van de sport, heeft Malacrianza het stierenvechten weer op de kaart gezet. De populariteit van de wegkwijnende sport is sinds een aantal jaren weer groot. De inmiddels 13-jarige Malacrianza heeft de laatste jaren niet meer gedood en moet het nu af en toe zelfs afleggen tegen talentvolle montadores. Hij mag dan ook bijna met pensioen en lekker het weiland is. Maar de legende leeft voort:

“The difference between this bull and others, people will tell you, is él entiende. He understands. His awareness that the bullfight is a spectacle for the crowd elevates him, makes him more than just a bull or any other animal. He is something better. Something divine. Before the crowd and under the lights, he does not seem to act out of agitation or fear. Instead, he gives. He seems to do it all for them.”

Lees het hele verhaal van Ashley Harrell en Lindsay Fendt bij SBNation.com (4.957 woorden, ongeveer 23 minuten leestijd).

    • Pim van den Dool