Slangenstress door stunt in karaokeshow

‘Altijd blijven zingen’ luidt de slogan van het programma Killer Karaoke. Ook als je langzaam in een bad vol met slangen zakt, zoals kandidate Pleuni in donderdag overkwam. ‘Hilarisch programma’, vindt RTL 5 zelf. Maar tv-bioloog Freek Vonk sprak zijn afschuw uit: niet alleen voor Pleuni, ook voor de dieren is dit stressvol.

Gevaarlijk was de stunt niet: in principe kunnen alle slangen zwemmen. Ook landslangen duiken soms vrijwillig het water in.

Maar de Killer Karaoke-slangen hadden geen keus. Hoe zit dan met stress? Het meeste onderzoek naar stress bij slangen is gedaan bij kousebandslangen die gevangen worden. Bij aanhoudende gevangenschap kruipt de concentratie stresshormonen in het bloed omhoog. Slangen ervaren dus wel degelijk stress, net als andere gewervelden. In het dierenrijk geldt stress als signaal om overleven voorop te stellen. Even niet voortplanten, maar vluchten en verstoppen. Maar ja, dat gaat moeilijk, in een bad onder de trappelende voetjes van een gillend/zingend meisje. Lucas Brouwers

    • Lucas Brouwers