Rabarber bij de vis

Wie rabarber als groente aanprijst, moet dat ook maar serieus nemen en niet weer gauw een taart ermee bakken. Zoals bekend, is bij een beetje vette vis iets zuurs lekker – we maken er graag een zurige saus bij. In dit recept, van Nigel Slater, is de rabarber gewoon de zure groente naast de vis, een beetje hartiger nog gemaakt door de kappertjes en een beetje anders zuur door de sherry-azijn. De kappertjes kunnen natuurlijk zure kappertjes zijn, maar het is extra lekker om kappertjes uit het zout te gebruiken. Spoel die goed af, laat ze dan een paar uur in een bakje koud water staan en verwerk ze vervolgens. Ze zijn te krijgen bij winkels met Italiaanse specialiteiten en bij goedgesorteerde supermarkten.

Verse makreel is een verrukking, hoe heerlijk gerookte ook is, er is alle aanleiding om de vis ook eens zonder rook te eten.

Verse makreel met rabarber

voor 2 personen

200 g rabarber

2 el suiker

1 makreel, gefileerd maar met vel

1 el bloem

wat olie om in te bakken

1 takje rozemarijn

scheutje sherry-azijn

2 el kappertjes, gehalveerd (uit het zout)

Verwarm de oven op 180 graden. Verwijder de rabarberbladeren en snij de rabarberstelen in iets kleinere dan aspergelange stukken.

Doe ze met de suiker in een bakblik en bak ze zo’n 10 minuten in de oven. Controleer met een scherp mes of ze gaar zijn – dat moet er net in gaan (de stelen moeten niet echt zacht zijn maar samenhangend blijven).

Laat ze afkoelen.

Bestuif de makreel met wat bloem en maal er peper over.

Verwarm de olie in een antiaanbakpan.

Leg de makreelfilets er met de huid naar beneden in.

Strooi er wat rozemarijnnaaldjes over en bak de filets een paar minuten, tot het vel knapperig wordt.

Draai ze om en bak ze nog een paar minuten op de andere kant.

Leg ze op warme borden.

Doe een scheutje (een eetlepel ongeveer) sherryazijn in de koekenpan met de rabarberjus.

Warm even door.

Leg de rabarberstelen erbij om ook door te warmen.

Voeg de kappertjes toe.

Leg de rabarber bij de makreel op de bordjes en eet.