Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Raadsleden laken geschetste beeld van Schilderswijk - ‘bijstelling nodig’

In de Haagse Schilderswijk zouden orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Foto ANP / Robin Utrecht

Verschillende Haagse gemeenteraadsleden herkennen het beeld dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners niet. De fractievoorzitters van het CDA en D66 bezochten de wijk vandaag na berichtgeving over de wijk in Trouw.

Fractievoorzitter van de lokale tak van het CDA Gert-Jan Bakker meldt via Twitter dat het beeld dat in het dagblad wordt geschetst “behoorlijke bijstelling” behoeft.

Twitter avatar gertjan_bakker Gert-Jan Bakker Na bezoek aan Schilderswijk behoeft beeld over shariawijk behoorlijke bijstelling. Geen enkele reden voor spoeddebat in de raad.

Fractievoorzitter van D66 in Den Haag Rachid Guernaoui laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Twitter avatar RachidG Rachid Guernaoui Goed gesprek met politie Heemstraat. Criminaliteit wordt hard aangepakt. Beeld in Trouw over ‘driehoek’ wordt niet door politie herkend.

‘Geen enkele reden voor spoeddebat in gemeenteraad

Trouw meldde op basis van eigen onderzoek dat in een deel van de Haagse wijk het dragen van korte rokjes en roken op straat niet meer zouden worden geaccepteerd. Verschillende Kamerleden lieten weten verontwaardigd te zijn. PvdA-Kamerlid Keklik Yucel sprak van een “zorgelijke ontwikkeling”, SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde dat de PvdA jarenlang de aanpak van moslimextremisme geblokkeerd heeft.

De Haagse CDA-fractievoorzitter bracht vandaag na het bericht een bezoek aan de Schilderswijk. Naar aanleiding daarvan laat hij weten geen enkele reden te zien voor een spoeddebat in de gemeenteraad.

Ook zijn D66-collega Rachid Guernaoui ging de wijk in. Hij sprak met verschillende bewoners en bezocht twee dameskapsalons, geeft hij aan. De beelden uit Trouw werden daar niet gedeeld, aldus het raadslid. Uit een gesprek met de politie bleek daarnaast dat ook agenten het geschetste beeld niet herkennen, aldus Guernaoui.

NOS-radioverslag van de reacties op het artikel in Trouw: