President-commissaris Imtech vertrekt toch

Rudy van der Meer, de voorzitter van de raad van commissarissen van technisch dienstverlener Imtech, stelt zich toch niet herkiesbaar. Dat liet het bedrijf uit Gouda vrijdag weten in een persbericht waarin de agenda voor de algemene aandeelhoudersvergadering bekend werd gemaakt.

In februari werd bekend dat Imtech (29.000 werknemers in 25 landen, ruim 5 miljard euro omzet) grote problemen heeft. In Duitsland kampt het bedrijf met niet-betalende klanten, een te optimistisch ingeschatte orderportefeuille en ten onrechte doorgeschoven verliezen. Imtech heeft op zijn Duitse projecten inmiddels 220 miljoen euro moeten afschrijven. In Polen moest het bedrijf nog eens 150 miljoen euro afschrijven op de bouw van een pretpark, wegens mogelijke fraude. Imtech zou in ‘Adventure World Warsaw’ onder meer de techniek van alle attracties verzorgen. Imtech heeft zich na een schikking teruggetrokken uit het project.

Om niet in financiële problemen te raken, bereidt Imtech een claimemissie voor van 500 miljoen euro. Ook voert het bedrijf een reorganisatie uit, waarbij in totaal 2.200 banen worden geschrapt.

President-commissaris Van der Meer had in maart nog tegen Het Financiële Dagblad gezegd dat hij zich „in principe” herkiesbaar zou stellen, ondanks de problemen en het feit dat het management van Imtech was opgestapt. Van der Meer zal zijn besluit pas op de aandeelhoudersvergadering op 28 juni toelichten.

In het persbericht van vrijdag kondigt Imtech aan dat het „begin juni” een onderzoeksrapport zal publiceren over de problemen in Polen en Duitsland. Op de aandeelhoudersvergadering zal het rapport worden besproken. Vorige maand werd de presentatie van de jaarcijfers voor de tweede keer uitgesteld, omdat meer tijd nodig was voor onderzoek.

Sinds de problemen bij Imtech bekend werden, is ruim 800 miljoen euro aan beurswaarde verdampt. Beleggersvereniging VEB heeft bekendgemaakt dat het voormalig Imtechtopman René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner aansprakelijk wil stellen.