Ook zoektocht in België naar vermiste broertjes - ‘geregeld vondsten onderzocht’

Een screendump van het Amber Alert dat de politie voor Ruben en Julian uit Zeist had afgegeven. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ook in België gaan vrijwilligers zoeken naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. De organisatie laat vandaag via Facebook weten op tweede pinksterdag net over de Nederlandse grens in Maasmechelen te willen gaan zoeken.

Maasmechelen ligt in de Belgische provincie Limburg. De kinderen uit Zeist zijn vlak voordat ze vermist raakten nog gezien in Neerbeek in de Nederlandse provincie Limburg. De zoekactie wordt gehouden in bos en heidegebieden die niet ver van Neerbeek liggen.

Vrijwilligers worden opgeroepen zich maandag om 11.00 uur te verzamelen op een parkeerplaats voor het gemeentehuis in Mechelen-aan-de-Maas. De zoekactie zal naar verwachting tot 18.00 uur duren.

In Nederland zoeken vrijwilligers zondag weer verder. Waar precies zoekacties plaats gaan vinden, wordt nog bekeken, maar het zal in ieder geval in de regio van Leersum zijn. Deze zoektocht begint om 12.00 uur.

Ruben en Julian zijn vermist sinds het lichaam van hun vader anderhalve week geleden werd aangetroffen in het Doornse Gat in de provincie Utrecht. Hun vader had zelfmoord gepleegd. Sindsdien zijn er vele zoektochten met vrijwilligers georganiseerd.

In de krant van vandaag meldde NRC Handelsblad dat de Raad voor de Kinderbescherming kort voor de verdwijning van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist had besloten hen onder toezicht te laten stellen van Bureau Jeugdzorg. Ook zou hun vader hen minder vaak mogen zien.

Spullen gevonden bij zoektochten vermiste broers

Overigens zei een woordvoerder van de politie vandaag tegen persbureau Novum dat tijdens de zoektochten naar de vermiste broertjes Ruben en Julian geregeld spullen worden gevonden die nader worden onderzocht. De woordvoerder zei dat vandaag in een reactie op het bericht dat bij een zoekactie naar de kinderen bij Geleen kleding en andere spullen zijn gevonden.

De zegsman stelt dat “door het hele land” spullen worden gevonden en foto’s worden geüpload. Zo gaat het om spullen die worden gevonden bij zoekacties bij Rhenen, Doorn, Neerbeek en zaterdag dus ook bij Geleen.

“Maar daar nu al een kwalificatie aan geven is veel te vroeg.”

De politie maakte gistergavond bekend op zoek te zijn naar een rode boxershort van de vader van de vermiste broertjes. Ook naar een T-shirt met camouflageprint wordt uitgekeken.

De zegsman stelt dat door het hele land heen bijvoorbeeld blauwe sokken en paarse stropdassen worden gevonden.

“Dat soort zaken heeft geen enorme prioriteit, want daar zijn we niet naar op zoek. Maar ze worden allemaal ingenomen en gecheckt.”

Het lichaam van de vader werd vorige week dinsdag gevonden in natuurgebied Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Later werd duidelijk dat de broertjes van 7 en 9 jaar uit Zeist bij hem hadden moeten zijn.

    • Niels Posthumus