‘Noord-Korea vuurt drie korteafstandsraketten af’

Een Noord-Koreaanse soldaat bij een raketlanceringsinstallatie ten noordwesten van Pyongyang. Foto Reuters / Bobby Yip

Noord-Korea heeft vandaag drie korteafstandsraketten gelanceerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gemeld volgens persbureau Yonhap. De raketten zouden ten oosten van het Koreaanse schiereiland in de Japanse Zee zijn beland.

De eerste twee raketten werden volgens Zuid-Korea vanochtend lokale tijd afgeschoten, waarna een aantal uren later nog een raketlancering volgde. Meer details over de lanceringen zijn nog niet bekend. Zo heeft Zuid-Korea niet bekendgemaakt wat voor type raketten Noord-Korea heeft gelanceerd.

De Zuid-Koreaanse regering houdt volgens The Wall Street Journal later vandaag een spoedbijeenkomst over de lanceringen. Zuid-Korea zegt alle acties van Noord-Korea “scherp” in de gaten te zullen houden.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste maanden sterk toegenomen. Noord-Korea dreigde steeds nadrukkelijker met een aanval op Amerikaanse en Zuid-Koreaanse doelen. De afgelopen weken leek Noord-Korea juist weer wat gas terug te nemen. Zo haalde het land volgens de VS twee Musudan-raketten, die in gereedheid leken te worden gebracht om te worden afgevuurd, weg van het lanceerplatform op een basis aan de oostkust van het land. Deze raketten hebben een bereik van 3000 tot 3500 kilometer.

Wisseling van de wacht op ministerie van Defensie

Vorige week maakte Noord-Korea bekend dat minister van Defensie Kim Kyok-sik, die bekendstond als een aanhanger van de harde lijn, vervangen is door een jongere generaal Jang Jong-nam. Over de nieuwe minister is nog weinig bekend, maar het is niet aannemelijk dat deze een veel gematigder opstelling zal kiezen tegenover Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Of de lanceringen van vanochtend iets te maken hebben met de wisseling van de macht is onduidelijk.

    • Pim van den Dool