Uitgaansverbod in stad Nigeria - offensief tegen Boko Haram

Een Nigeriaanse soldaat in de stad Baga, in de Borno-regio. Het Nigeriaanse leger is een groot offensief begonnen tegen de extremistische sekte Boko Haram in die regio. Foto AF / Pius Utomi

Het Nigeriaanse leger heeft vandaag een uitgaansverbod ingesteld in de noordoostelijke stad Maiduguri, meldt persbureau AP. De stad is de spirituele thuisbasis van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Het leger heeft een offensief ingezet tegen extremisten in de regio.

In een verklaring zei het leger dat in elf delen van Maiduguri inwoners tot nader order binnen moeten blijven. De maatregel is onderdeel van het recent ingezette offensief tegen Boko Haram. Afgeloen dinsdag kondigde president Goodluck Jonathan al de noodtoestand af in de deelstaten Adamawa, Borno en Yobe. Daardoor hebben de militairen meer bevoegdheden om extremisten aan te pakken.

Tot dusverre heeft het leger 65 vermoedelijke extremisten opgepakt die van plan waren ‘Maiduguri te infiltreren’. In Gamboru, een wijk van Maiduguri, werden tien vermoedelijke extremisten gedood.

Een woordvoerder van het leger heeft de bevolking opgeroepen melding te maken als iemand grote hoeveelheden brandstof probeert aan te schaffen.

“Sommige van de vluchtende opstandelingen uit diverse kampen zouden op zoek zijn naar brandstof.”

Het noorden van Nigeria destabiliseert snel, schreef ook NRC-Afrikacorrespondent Koert Lindijer afgelopen week:

In noordwestelijke deelstaat Borno vielen vorige maand bijna tweehonderd doden bij een veldslag tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Deze moslimextremistische terreurgroep, die zich sinds enkele maanden in deze regio heeft genesteld, controleert het dagelijks leven. Alle overheidsmedewerkers zijn gevlucht. Bij een aanval van het leger schoten de extremisten terug met machinegeweren, granaatwerpers en luchtafweergeschut. Het Nigeriaanse leger is gisteren een omvangrijke operatie begonnen in het noordwesten om het overheidsgezag te herstellen.

Het is echter nog maar de vraag of het offensief soelaas biedt. Eind december 2011 kondigde Jonathan ook al de noodtoestand af in vier deelstaten, waaronder Borno en Yobe, maar de aanvallen van de extremisten zijn daarna gewoon doorgegaan.

    • Niels Posthumus