Nieuwsoverzicht

Aanslagen in Irak eisen 76 levens

Bagdad. Zeker 76 mensen zijn vrijdag omgekomen bij twee aanslagen op sunnitische doelen in Irak. De meeste slachtoffers, zeker veertig, vielen toen in Baqouba, ten noordoosten van Bagdad, kort achter elkaar twee bommen ontploften bij een moskee waar net een gebedsdienst werd gehouden. Later op de dag kwamen zeven mensen om bij een aanslag op een sunnitische begrafenis. Daarmee is het de bloedigste dag in Irak geweest van de laatste acht maanden. (AP, AFP)

Bomaanslagen bij moskeeën in Pakistan

PESHAWAR. Bij bomaanslagen vrijdag op twee moskeeën in het dorpje Baz Darrah, in het noordwesten van Pakistan, zijn zeker vijftien mensen gedood. De gebouwen werden ook onder vuur genomen. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is niet meteen opgeëist. In het verleden zijn sunnitische moskeeën aangevallen door Talibaan-strijders. (AP, Reuters)

Verdachten moord op Wiels langer vast

Amsterdam. De twee broers die verdacht worden van de bedreiging van en moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels mogen nog acht dagen langer worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag in Willemstad besloten. Helmin Wiels werd twee weken geleden doodgeschoten op een strand ten zuidoosten van Willemstad. De twee mannen hadden na de moord op Wiels een video op internet geplaatst waarin ze zeiden dat de moord een eerste in een reeks van bloedvergieten zou zijn. (NRC)

Maastricht krijgt extra agenten

Amsterdam. Maastricht krijgt meer agenten om de drugsoverlast te bestrijden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt tegemoet aan een verzoek van de burgemeester van de stad Onno Hoes. Volgens Novum zei Opstelten dat Hoes „vierkant op zijn steun kan rekenen” en als hij zegt extra agenten nodig te hebben, dat hij die dan ook krijgt. Binnenkort gaat Opstelten zelf naar Maastricht om de problemen rond de coffeeshops te bespreken. (NRC)

Anti-homorel Georgië

Tbilisi. In de Georgische hoofdstad Tbilisi heeft de politie gisteren een paar dozijn homo-activisten die een parade wilden houden, beschermd tegen duizenden anti-homodemonstranten. (AP)