Neonazi-groep eist ‘Wir sind das Volk’ op

Wereldberoemd werd de slogan waarmee in 1989 DDR-burgers in Leipzig het autoritaire regime trotseerden. Elke maandag scandeerden zij tijdens massale demonstraties: „Wir sind das Volk!” De rest van de wereld keek toe en kreeg kippenvel.

Maar onlangs heeft een klein volksnationalistisch partijtje uit Sleeswijk-Holstein, dat de huidige Bondsrepubliek niet erkent en vasthoudt aan Hitlers Derde Rijk, de zinsnede geadopteerd als naam. Die is als merk gedeponeerd bij de Duitse merken- en patentenbureau in München. Burgerrechtenstrijders van weleer in Leipzig zijn geschokt. Het is een vijandelijke overname door de „bruinlingen”!

Al tien jaar geleden bleek dat de geestelijke eigendom van de slogan door neonazi’s betwist werd. Die scandeerden de leuze toen ze met tienduizenden door Hamburg marcheerden. De stad Leipzig had de kreet als merk gedeponeerd om „misbruik” tegen te gaan. Later kwam men daar op terug: het patentrecht moest niet misbruikt worden om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Een woordvoerder van de stad zei: „Deze slagzin is zo sterk en zo nauw met Leipzig verboden dat de stad hier wel tegen kan. We hebben in 1989 met betonkoppen te maken gehad en gewonnen. Met een paar politieke warhoofden zullen we ook snel klaar zijn.”