Nederland strijdt met Britten om bedrijven

Terwijl de Europese Unie en de G20 het ontduiken en ontwijken van belastingen harder willen aanpakken, woedt tussen Nederland en Groot-Brittannië een felle strijd met als inzet het gunstigste vestigingsklimaat voor internationaal opererende bedrijven.

„Nederland en Groot-Brittannië spelen het spel hard, ze zijn elkaars concurrenten”, zegt Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young en voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). „Londen wil op termijn het beste vestigingsklimaat van de G20 hebben. Ook zijn er steeds meer afspraken te maken met de Britse fiscus.”

Nederland is voor internationaal opererende ondernemingen fiscaal aantrekkelijk door een groot aantal belastingverdragen en een Belastingdienst waarmee je goede afspraken kunt maken. „Landen die met Nederland concurreren om bedrijven aan te trekken, zoals Groot-Brittannië, doen er alles aan om met gunstigere regelingen te komen en zullen niet nalaten ons land af te schilderen als belastingparadijs”, zegt oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend. „Vooral in perioden van crisis is er sprake van een keihard gevecht om bedrijfsvestigingen.”

Fiscale vluchtroutes staan komende woensdag bovenaan de agenda van een eurotop in Brussel. Volgende maand komt de OESO met een advies voor de leiders van de G20.

    • Camil Driessen
    • Cees Banning