...maar Shell heeft last van fraudezaak

Slecht nieuws voor Shell. Ambtenaren van de Europese Commissie vielen afgelopen dinsdag de burelen van de Brits-Nederlandse oliegigant binnen op zoek naar bewijzen voor het manipuleren van prijzen voor olieproducten. Ook bij concurrenten, het Britse BP en het Noorse

Statoil, zijn invallen gedaan. Net als bij Platts, een Amerikaans bedrijf dat prijsgegevens van verschillende grondstoffen publiceert. Het vermoeden bestaat dat de olieconcerns deze prijzen hebben gemanipuleerd. De zaak doet denken aan de Liboraffaire waarbij banken de officiële rentetarieven hebben gemanipuleerd. Die vergelijking zorgt voor onrust bij de oliebedrijven die naar eigen zeggen meewerken aan het onderzoek. Voor Peter Voser, die onlangs zijn vertrek aankondigde, komt de zaak ongelegen. Hij slaagde erin Shell weer op de rails te krijgen nadat het bedrijf was getroffen door het reserveschandaal. Als blijkt dat Shell fouten heeft gemaakt, is dat voor Voser dubbel zuur.