Kreeft aan een statafel

Een groot deel van de in Nederland geconsumeerde vis wordt staand gesavoureerd: bij de haringkar of de kraam op de markt. Bij Schmidt Zeevis sta je ook, maar dan binnen. De bekendste Rotterdamse viswinkel heeft een adres met een toepasselijke naam: Vasteland. Enorme koelvitrines zigzaggen door de winkel, bij het raam zijn zit- en staanplaatsen aan hoge tafels. De bediening is Rotterdams: vriendelijk, humorvol en razendsnel. Schmidt Zeevis is een groothandel die restaurants in het hele land bevoorraadt, wat in de winkel ligt is het topje van de ijsberg.

Voor visliefhebbers is dit een snoepwinkel. De kibbeling is van dikke stukken vis gefrituurd, de hier geserveerde haring is steevast te vinden in de top vijf van de beste haringadressen. Natuurlijk zijn er Hollandse garnalen, maar ook Waddenzeegarnalen, uit kweek of wilde zalm en al dan niet met brood.

Naast in boter gebakken vis is er ook gerookte paling, forel, makreel en heilbot. Verder vissoep, kreeftensoep, mosselen, tonijn sashimi, paëlla en een ruime selectie oesters. Dit alles voor zeer schappelijke prijzen, een kreeft van een pond eet je hier, vers gestoomd, voor 24,50 euro. Eventueel weg te spoelen met een glas (of een fles!) sauvignon blanc, chardonnay of champagne van Feuillatte, die op het Vasteland per glas (7,40 euro), per hele (34,05 euro) of per halve fles (24,40 euro) geschonken wordt.

Geen plek voor een romantische lunch, maar als je het aanbod van deze bijzondere viswinkel in een ander kader zou plaatsen heb je een visrestaurant waar je voor om rijdt.