Jeannette deed haar best

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen

None

Huisarts Jeannette Kliebisch (53) poseerde voorjaar 1964 in de tuin achter het ouderlijk huis aan de Van Dalenlaan in Santpoort voor de camera van haar vader André.

„Mijn moeder Agnes keek vanaf het balkon toe. Nieuw jurkje, nieuwe sandalen: voldoende redenen voor een foto. Helemaal omdat mijn vader thuis was. Hij werkte destijds als verpleegkundige bij de marine; voer over de hele wereld. Maandenlang was hij van huis. Maar eenmaal terug was hij er helemaal: kookte, hielp in het huishouden, vlocht mijn haren. Ook klonk dan weer vaker klassieke muziek in huis: Beethoven en vooral opera, naast voetbal zijn passie. Op zondag ging hij naar de amateurvelden van Bloemendaal, of naar de profs van Telstar. Opera luisterde hij vanaf platen. Zachtjes zong hij alle teksten mee, soms met tranen van ontroering. Dat maakte indruk, op alle kinderen. We houden nog allemaal van klassiek. Wat opera betreft vooral Rigoletto van Verdi: hoor ik die, dan denk ik aan mijn oude vadertje. Hoe ik op de bank tegen hem aanlag en hij zachtjes mijn rug aaide. Mijn moeder was dan bezig: koken, strijken of kleding maken. Zelfs tijdens mijn studie in Leiden naaide ze nog mijn kleren. Je best doen was belangrijk. Dan bereikte je wat. De gedachte dat de kinderen het beter zouden hebben leefde sterk bij haar. Uiteindelijk gingen drie van de vier studeren en kreeg één zijn eigen bedrijf. Mijn vader vond gelukkig-zijn belangrijk; zoals hun huwelijk ook was. Mijn moeder porde hem soms op. Ga eens wandelen met de kinderen, of zet Netje eens op de foto. Mijn vader deed dat braaf. Dat geposeerde beeld, met zo’n geel balletje erbij, was waarschijnlijk haar idee. Zomaar een foto was niet voldoende. Er moest een attribuut bij. Mijn hele houding was bedacht. Het voelde onnatuurlijk. Maar ik deed het omdat het van mij werd verwacht. Ik wilde mijn ouders tevreden stellen. Het gele balletje liet ik niet vallen.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard