ING profiteert van hausse op Wall Street...

De hausse op de Amerikaanse beurs kent een opvallende winnaar: Voya. Vo wie? Voya – voorheen beter bekend als ING US Inc. De Nederlandse bank en verzekeraar heeft een belang van 25 procent in het Amerikaanse dochterbedrijf ruim twee weken geleden naar de beurs gebracht. De opbrengst bedroeg 1,3 miljard dollar. De beurswaarde van Voya kwam daarmee uit op 5 miljard dollar (3,9 miljard euro). Inmiddels is de koers van Voya fors gestegen, zo’n 25 procent. Winst voor ING: een dikke 600 miljoen euro. Op papier, want iedere koers die omhoog gaat kan ook weer omlaag. Maar toch. Voor Jan Hommen is dit een mooie opsteker. De ontrafeling van het eens zo grote financiële conglomeraat is bijna afgerond. Het succes van de beursgang van Voya is een aanmoediging voor de laatste stap: het afsplitsing van verzekeraar Nationale Nederlanden. Voya, voya, voya voor geld!

...en dalers

Slecht nieuws voor Shell. Ambtenaren van de Europese Commissie vielen afgelopen dinsdag de burelen van de Brits-Nederlandse oliegigant binnen op zoek naar bewijzen voor het manipuleren van prijzen voor olieproducten. Ook bij concurrenten, het Britse BP en het Noorse

Statoil, zijn invallen gedaan. Net als bij Platts, een Amerikaans bedrijf dat prijsgegevens van verschillende grondstoffen publiceert. Het vermoeden bestaat dat de olieconcerns deze prijzen hebben gemanipuleerd. De zaak doet denken aan de Liboraffaire waarbij banken de officiële rentetarieven hebben gemanipuleerd. Die vergelijking zorgt voor onrust bij de oliebedrijven die naar eigen zeggen meewerken aan het onderzoek. Voor Peter Voser, die onlangs zijn vertrek aankondigde, komt de zaak ongelegen. Hij slaagde erin Shell weer op de rails te krijgen nadat het bedrijf was getroffen door het reserveschandaal. Als blijkt dat Shell fouten heeft gemaakt, is dat voor Voser dubbel zuur.